VÝŽIVOU A POHYBEM ZA SILNÝMI KOSTMI

26. 6. 2019

Kostní tkáň je tkáň metabolicky velmi aktivní. V průběhu života se neustále obnovuje. Živiny, jako je vápník a vitamin D a vitamin K jsou nezbytné pro vývoj a udržování kostní hmoty. Maximálního množství kostní hmoty je dosaženo asi ve 25 letech a jeho výše je velice důležitá, neboť se zvyšujícím se věkem dochází k jejímu postupnému úbytku. Zejména u žen po menopauze, se vzhledem k hormonálním změnám ztráta kostní hmoty zrychluje. Proto je potřeba věnovat pozornost stavu kostí již od dětství. Dlouhodobý zvýšený úbytek kostní hmoty vede k onemocnění zvanému osteoporóza.

Osteoporóza je charakterizovaná zvýšenou křehkostí kostí a náchylností ke zlomeninám – nejčastěji dochází ke zlomeninám předloktí, obratlů a krčku stehenní kosti. Také dochází ke snižování tělesné výšky, což je způsobeno změnou tvaru obratlů.

Základem terapeutického postupu osteoporózy je dostatek pohybu a správná výživa. Příjem vápníku je v prevenci i léčbě osteoporózy stěžejní. Pro jeho vstřebání je také nezbytný příjem vitaminu D. Významným zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky (především tvrdé sýry a jogurty). Vápník lze získat i z rostlinných zdrojů, zejména z brukvovité zeleniny (květák, brokolice, kapusta atd.), ve které je sice množství vápníku menší, ale jeho vstřebatelnost dosahuje až dvojnásobku oproti mléku, zhruba 60 %. Dalšími dobrými zdroji vápníku jsou drobné ryby s kostmi (například sardinky), sója a sójové výrobky, které bývají o vápník ještě obohaceny a olejnatá semena a ořechy, zejména mák a mandle (u nich je využitelnost vápníku zhruba 20 %).

A kde najdeme vitamin D? To se dozvíte příštím článku.

BLAHOŠ, J. Léčba osteoporózy. Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. 2001, 11 s. [cit. dne 7. ledna 2010] Dostupné na World Wide Web: www.cls.cz/dokumenty2/os/r149.rtf

British Nutrition Foundation (2009). Healthy Ageing: The role of nutrition and lifestyle. Oxford, UK: Wiley Blackwell.

SEKANINOVÁ, R. Analýza vybraných prvků v mléce technikou ICP – OES [online]. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická. 2015. Dostupné z: https://dspace.vutbr.cz/bitstream/handle/11012/38443/Diplomov%C3%A1%20pr%C3 %A1ce%20Sekaninov%C3%A1.pdf?sequence=1

EFSA PANEL ON DIETETIC PRODUCTS, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for phosphorus. EFSA Journal [online]. 2015, 13(7), n/a-n/a [vid. 2016-11-13]. ISSN 1831-4732. Dostupné z: doi:10.2903/j.efsa.2015.4185

HANSEN, M., S. H. THILSTED a kol. Calcium Absorption from Small Soft-boned Fish. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology [online]. 1998, 12(3), 148–154 [vid. 2016-11-13]. ISSN 0946-672X. Dostupné z: doi:10.1016/S0946-672X(98)80003-5


Akce a novinky

19. 5. 2020

Od pondělí 25. 5. bude spuštěn provoz šaten a sprch.

MÁME DOBRÉ ZPRÁVY! Od pondělí 25. 5. bude spuštěn provoz šaten a sprch. Bez roušek při organizovaných aktivitách (skupinové lekce i osobní tréninky) a v prostorách posilovny.

6. 5. 2020

Od pondělí 11. 5. cvičíme BEZ ROUŠEK

MÁME DOBRÉ ZPRÁVY! Od pondělí 11. 5. si u nás všichni zacvičíte BEZ ROUŠEK a současně nás čekají další pozitivní změny v provozu fitness centra. Více v aktualitě.

5. 5. 2020

Akce 10+1 na vstupové permanentky a InBody měření

Akce na vstupové permanentky 10+1 vstup zdarma, akce na InBody měření za 150 Kč do neděle 10. 5. 2020. Rezervace InBody na tel. 737 090 074 nebo přes kontaktní formulář na webu www.afit.cz.

28. 4. 2020

Informace k zahájení provozu od pondělí 27. dubna

Milí zákazníci, od pondělí 27. 4. znovu otevíráme a začínáme s určitými omezeními a nastavenými pravidly. Přečtěte si proto, co nás v následujích týdnech v našem zařízení čeká. Všechny platné permanentky k datu 13. 3. (nařízená uzavírka centra) jsme mimořádně prodloužili až do konce letošního roku 2020. Členství o počet dní uzavírky s možností přerušení. Podrobnější informace naleznete v tomto příspěvku.