VÝŽIVOU A POHYBEM ZA SILNÝMI KOSTMI

Kostní tkáň je tkáň metabolicky velmi aktivní. V průběhu života se neustále obnovuje. Živiny, jako je vápník a vitamin D a vitamin K jsou nezbytné pro vývoj a udržování kostní hmoty. Maximálního množství kostní hmoty je dosaženo asi ve 25 letech a jeho výše je velice důležitá, neboť se zvyšujícím se věkem dochází k jejímu postupnému úbytku. Zejména u žen po menopauze, se vzhledem k hormonálním změnám ztráta kostní hmoty zrychluje. Proto je potřeba věnovat pozornost stavu kostí již od dětství. Dlouhodobý zvýšený úbytek kostní hmoty vede k onemocnění zvanému osteoporóza.

Osteoporóza je charakterizovaná zvýšenou křehkostí kostí a náchylností ke zlomeninám – nejčastěji dochází ke zlomeninám předloktí, obratlů a krčku stehenní kosti. Také dochází ke snižování tělesné výšky, což je způsobeno změnou tvaru obratlů.

Základem terapeutického postupu osteoporózy je dostatek pohybu a správná výživa. Příjem vápníku je v prevenci i léčbě osteoporózy stěžejní. Pro jeho vstřebání je také nezbytný příjem vitaminu D. Významným zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky (především tvrdé sýry a jogurty). Vápník lze získat i z rostlinných zdrojů, zejména z brukvovité zeleniny (květák, brokolice, kapusta atd.), ve které je sice množství vápníku menší, ale jeho vstřebatelnost dosahuje až dvojnásobku oproti mléku, zhruba 60 %. Dalšími dobrými zdroji vápníku jsou drobné ryby s kostmi (například sardinky), sója a sójové výrobky, které bývají o vápník ještě obohaceny a olejnatá semena a ořechy, zejména mák a mandle (u nich je využitelnost vápníku zhruba 20 %).

A kde najdeme vitamin D? To se dozvíte příštím článku.

BLAHOŠ, J. Léčba osteoporózy. Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. 2001, 11 s. [cit. dne 7. ledna 2010] Dostupné na World Wide Web: www.cls.cz/dokumenty2/os/r149.rtf

British Nutrition Foundation (2009). Healthy Ageing: The role of nutrition and lifestyle. Oxford, UK: Wiley Blackwell.

SEKANINOVÁ, R. Analýza vybraných prvků v mléce technikou ICP – OES [online]. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická. 2015. Dostupné z: https://dspace.vutbr.cz/bitstream/handle/11012/38443/Diplomov%C3%A1%20pr%C3 %A1ce%20Sekaninov%C3%A1.pdf?sequence=1

EFSA PANEL ON DIETETIC PRODUCTS, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for phosphorus. EFSA Journal [online]. 2015, 13(7), n/a-n/a [vid. 2016-11-13]. ISSN 1831-4732. Dostupné z: doi:10.2903/j.efsa.2015.4185

HANSEN, M., S. H. THILSTED a kol. Calcium Absorption from Small Soft-boned Fish. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology [online]. 1998, 12(3), 148–154 [vid. 2016-11-13]. ISSN 0946-672X. Dostupné z: doi:10.1016/S0946-672X(98)80003-5


Akce a novinky

1. 12. 2023

Nové zimní kurzy SM Systému

Dne 1. 12. 2023 spouštíme registraci na nové zimní kurzy SM Systému. Více informací naleznete zde.

30. 11. 2023

Rozpis skupinových lekcí od pondělí 4. 12. 2023

Rozpis skupinových lekcí platný od pondělí 4. 12. 2023 do 23. 12. 2023. Rezervace na skupinové lekce na čísle recepce 608 70 80 99, on-line přes rezervační systém nebo v AFIT aplikaci.

30. 11. 2023

Silvestrovské speciály

Na neděli 31. 12. 2023 jsme si pro vás připravili dvouhodinové lekce Spinningu, H.E.A.T. programu, FULL BODY workoutu a Jumpingu. Přijďte s námi strávit příjemné sportovní dopoledne a pořádně si užít poslední cvičení roku 2023. 

21. 11. 2023

Přidáváme novou lekci Cvičení pro těhotné

Chcete se hýbat a být v kondici, ale nevíte jak správně v těhotenství cvičit? V AFIT centru jsme pro vás připravili novou lekci Cvičení pro těhotné. Lekce se koná pravidelně v pondělí v 19h pod vedením lektorky Magdy Č. Rezervace probíhají na čísle recepce 608 70 80 99, on-line přes rezervační systém nebo v AFIT aplikaci.