Vláknina ve výživě I.část

21. 5. 2021

Ačkoli se podílí na energetickém příjmu jen minoritně, její konzumace je důležitá, proč?

Vláknina zvyšuje pohyblivost střev (tzv. střevní peristaltiku), čímž zlepšuje jejich funkci a průchodnost, a tím snižuje riziko vzniku řady onemocnění – zácpy, hemeroidů, divertikulitidy a karcinomu tlustého střeva. Dále zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů, čímž zpomaluje prudký nárůst hladiny krevního cukru po jídle. Výsledky epidemiologických studií také ukazují roli vlákniny, především pektinu (otruby) při snižování hladiny celkového cholesterolu a LDL cholesterolu v krvi.

Vláknina zahrnuje předebším látky rostlinného původu, patří sem neškrobové polysacharidy, například celulóza, hemicelulóza, gumy a pektiny, oligosacharidy jako inulin a jiné rostlinné látky, například vosky a lignin. Vzhledem k rozdílné struktuře, se tyto látky mohou výrazně lišit i ve svých fyzikálně-chemických vlastnostech. Například celulóza je nerozpustná ve vodě, zatímco pektiny, gumy a slizy mohou tvořit vysoce viskózní vodní roztoky. Odtud vzniklo dělení vlákniny na rozpustnou a nerozpustnou. Nicméně od roku 1998 se do tohoto dělení upouští, ukazuje se totiž, že její ne/rozpustnost je závislá na metodickém provedení, které nemusí vždy odpovídat fyziologickým účinkům v organismu (FAO / WHO, 1998). Jak již bylo řečeno, vlákninu najdeme jen v potravinách rostlinného původu, zejména v ovoci (hrušky, jahody, ostružiny, maliny, jahody, pomeranč), zelenině (růžičková kapusta, cibule, česnek, kukuřice, hrách, zelené fazolky, brokolice), luštěninách a celozrnných obilovinách a výrobcích z nich.

Vláknina je také významné prebiotikum. V lidském těle nepodléhá trávení ani vstřebávání. Zcela netknutá proplouvá tenkým střevem do tlustého, kde je částečně nebo úplně využita jako potrava pro střevní baterie (střevní mikrobiota). Během toho dochází ke tvorbě plynů a mastných kyselin s krátkým řetězcem, které jsou důležitým zdrojem energie pro buňky tlustého střeva.

ZDROJE

Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal [online]. 2010, 8(3), – [cit. 2018-03-26]. DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1462. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2010.1462.

Bessesen, D.H. The Role of Carbohydrates in Insulin Resistance. Journal of Nutrition (2001)131: 2782S – 2786S.

Lupton, J.R., Turner, N.D. Dietary Fibre and Coronary Disease: Does the evidence support an association? Current Atherosclerosis Reports (2003), 5, 500-505.

Carbohydrates: Nutritional and health aspects. 2003. ILSI Europe Concise Monograph Series. ILSI Press.

 


Akce a novinky

21. 6. 2022

Změna v rozvrhu pondělních lekcí spinningu

Pondělní lekce spinningu budou nově probíhat od 18:00 pod vedením lektora Jaroslava Holánka. Rezervace na čísle recepce 608 70 80 99 nebo on-line přes rezervační systém.

6. 6. 2022

Rozpis skupinových lekcí od pondělí 6. 6. 2022

Nová lekce Jumpingu ve čtvrtek od 19:15 s Radkou J. Čtvrteční H.E.A.T. od 18:00 a 19:00 pod vedením Petry Š. Pilates v pondělí od 18:15 s Janou C. Strong body ve čtvrtek od 17:00 se Simčou J. a TRX ve čtvrtek od 18:00 s Markétou K. Rezervace na čísle recepce 608 70 80 99 nebo on-line přes rezervační systém.

17. 5. 2022

Nové lekce Jumpingu

Již od pondělí 23. 5. 2022 se můžete těšit na zbrusu nové lekce Jumpingu! Místo si můžete rezervovat již nyní přes náš rezervační systém, na telefonu 608 70 80 99 či osobně na recepci. 

16. 5. 2022

Akce 10+1 na vstupové permanentky

Akce 10+1 vstup ZDARMA platí na vstupové permanentky do posilovny, nebo na sálové lekce od 16. 5. do 22. 5. 2022. Permanentky mají prodlouženou platnost 5 měsíců od zakoupení.