VITAMIN D – DAR OD SLUNCE

7. 3. 2024

V minulém článku o osteoporóze jsme se dozvěděli, že vápník a vitamin D jsou stavebními kameny správné výživy v prevenci i léčbě osteoporózy. Vitamin D toho však dokáže ještě mnohem víc. Nejenže zvyšuje vstřebávání vápníku ve střevě, který je důležitý pro stavu kostí a zubů, ale také podporuje správnou funkci imunitního systému a svalů.

Vitamin D patří do skupiny vitaminů, které jsou rozpustné v tucích, tzn. že jsou součástí zejména tučných potravin, a že jejich vstřebatelnost je lepší pokud spolu s nimi jíme i tuk. Mezi hlavní zdroje vitaminu D patří rybí tuk (krom doplňků stravy, je výborným zdrojem olej z tresčích jater) a mořské ryby (zejména ty s vyšším obsahem tuku jako je makrela, treska, losos atd.), vaječný žloutek, játra a mléko a mléčné výrobky. Doporučená denní dávka vitaminu D pro dospělé je 20 µg/den.

Vitamin D pro člověka není esenciální, tzn., že tělo si jej dovede vytvořit samo a není třeba jej přijímat stravou – to platí, pokud se dostatečně vystavujeme slunci. Působením slunečního záření na pokožku se totiž v ní obsažený provitamin
7–dehydrocholesterol přeměňuje na vitamin D.  (Věřím, že jste již z názvu provitaminu poznali, že pro tvorbu vitaminu D je nezbytný cholesterol.) Slunce je pro většinu lidí jeho nejvýznamnějším zdrojem. Tento zdroj je však ovlivněn řadou faktorů – geografickými a klimatickými podmínkami, intenzitou slunečního záření, barvou pokožky a velikostí povrchu odhalené pokožky. V létě stačí k vytvoření dostatečného množství vitaminu D cca 10 min denní expozice obličeje. Bohužel užívání opalovacích krémů s vysokým faktorem tvorbu vitaminu D v kůži znemožňuje. Také celodenní práce v kanceláři, smog ve městech – to vše omezuje průnik slunečních paprsků, a není-li za těchto podmínek vitamin D dostatečně hrazen stravou nebo suplementován, může dojít k jeho deficitu.

Nedostatek vitaminu D se u dětí projevuje onemocněním zvaným křivice (rachitida) a u dospělých osteomalacií, osteoporózou.

Literární zdroje:

Dietary reference values for vitamin D. EFSA Journal [online]. 2016, 14(10) [cit. 2018-09-11]. DOI: 10.2903/j.efsa.2016.4547. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2016.4547

Kaňková, K. (2005): Poruchy metabolizmu a výživy: vybrané kapitoly z patologické fyziologie. Brno: Masarykova univerzita.

Schwartz, J. H. (1995): Skeleton Keys: An Introduction to Human Skeletal Morphology, Development, and Analysis. New York: Oxford University Press.

 

 

 


Akce a novinky

7. 2. 2025

Nový kurz SM Systému

Od 7. února 2025 se můžete registrovat na nové pondělní kurz SM Systému, který začíná 3. března.

1. 2. 2025

Aktuální rozvrh lekcí na únor

Rozpis lekcí platný od 1.února 

27. 1. 2025

Neustále se posouváme vpřed!

V AFITu nepřestáváme růst!

8. 1. 2025

Terka Auermüllerová je zpět!

Terka Auermüllerová se vrací ze Švédska přímo na AFIT!