TUKY VE VÝŽIVĚ

26. 3. 2020

Nezbytná součást tělesných buněk a hormonů, ochranná a tepelná izolace tělesných orgánů, tělesná zásoba energie, přenos některých vitaminů a mnohé další životně důležité funkce zastávají právě TUKY.

Tuky neboli lipidy jsou bezpochyby životně důležitou makroživinou, jež by měla být součástí jídelníčku každého z nás. Doporučený denní příjem tuků je dle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) 20–35 % celkového energetického příjmu, přičemž dětem, těhotným, kojícím a sportovcům bývá doporučována horní hranice referenčního příjmu.

Tuky jsou nejkoncentrovanějším zdrojem energie v porovnání s ostatními makroživinami. 1 g tuku poskytuje až 9 kcal (38 kJ), zato 1 g sacharidů nebo bílkovin poskytuje jen 4 kcal (17 kJ). Přestože tuky obsahují až dvojnásobné množství energie v porovnání s bílkovinami a sacharidy, neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly vliv tuku na rozvoj nadváhy a obezity při optimální denním příjmu energie. Také strava s nízkým obsahem tuku bez snížení celkového denního energetického příjmu energie nepovede ke ztrátě tělesné hmotnosti. Jinými slovy, není pravděpodobné, že by člověk tloust se stravou s vysokým obsahem tuku, pokud není celkový denní energetický příjem vyšší než energetický výdej. Nicméně, co se týče tuků, zaměřit bychom se měli především na jejich kvalitu.

Pozor bychom si měli dávat zejména na tuky obsahující nasycené tuky, které jsou obsaženy zejména v potravinách živočišného původu jako je tučné maso a uzeniny, tučné sýry, smetanové sýry a smetana. Také je najdeme v palmovém, kokosovém a palmojádrovém tuku. Nadměrný příjem nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu krevních tuků a cholesterolu, zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a některých typů nádorů. Upřednostňovat bychom naopak měli především tuky rostlinné (s výjimkou výše uvedených) – avokádo, ořechy a olejnatá semena, řepkový, slunečnicový, olivový olej a další druhy olejů, a také ryby. Neboť obsahují nenasycené tuky jež jsou známé svými příznivými účinky na krevní oběh. Nahrazení nasycených tuků nenasycenými přispívá k udržení normální hladiny krevních lipidů.

Závěrem lze doporučit, že zastoupení živočišných a rostlinných tuků ve stravě by měl být v poměru 1:2.

Zdroje:

EUFIC website, Energy Balance section (last accessed 4 December 2014). Dostupné na: http://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/facts-on-fats-dietary-fats-and-health

Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. EFSA Journal [online]. 2010, 8(3), – [cit. 2018-03-13]. DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1461. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2010.1461


Akce a novinky

3. 10. 2024

Nová lekce začíná již příští pondělí!

Pro milovníky Crossfitu jsme připravili dokonalou kombinaci silového a kardio tréninku. Náš španělský trenér je připraven vám dát pořádně do těla!

1. 10. 2024

Aktuální rozvrh lekcí na říjen

Rozpis lekcí platný od 1. října. 

30. 9. 2024

Jumping se stěhuje do nových prostor

Změna času nedělní odpolední lekce.

30. 9. 2024

Naše nová zóna „Strength & Performance“ je nyní otevřená!!!

250 m2 vybavených nejmodernějším tréninkovým zařízením: 6 tréninkových racků s vzpěračskou platformou, přizpůsobená rovinka pro trénink na saních, lanový trénink, prostor pro mobilitu a plyometrii a nejnovější kardiovaskulární trénink: Curvemill, SkiErg, Airbike a další.

Nepřehlédněte