TUKY VE VÝŽIVĚ

11. 10. 2018

Nezbytná součást tělesných buněk a hormonů, ochranná a tepelná izolace tělesných orgánů, tělesná zásoba energie, přenos některých vitaminů a mnohé další životně důležité funkce zastávají právě TUKY.

Tuky neboli lipidy jsou bezpochyby životně důležitou makroživinou, jež by měla být součástí jídelníčku každého z nás. Doporučený denní příjem tuků je dle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) 20–35 % celkového energetického příjmu, přičemž dětem, těhotným, kojícím a sportovcům bývá doporučována horní hranice referenčního příjmu.

Tuky jsou nejkoncentrovanějším zdrojem energie v porovnání s ostatními makroživinami. 1 g tuku poskytuje až 9 kcal (38 kJ), zato 1 g sacharidů nebo bílkovin poskytuje jen 4 kcal (17 kJ). Přestože tuky obsahují až dvojnásobné množství energie v porovnání s bílkovinami a sacharidy, neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly vliv tuku na rozvoj nadváhy a obezity při optimální denním příjmu energie. Také strava s nízkým obsahem tuku bez snížení celkového denního energetického příjmu energie nepovede ke ztrátě tělesné hmotnosti. Jinými slovy, není pravděpodobné, že by člověk tloust se stravou s vysokým obsahem tuku, pokud není celkový denní energetický příjem vyšší než energetický výdej. Nicméně, co se týče tuků, zaměřit bychom se měli především na jejich kvalitu.

Pozor bychom si měli dávat zejména na tuky obsahující nasycené tuky, které jsou obsaženy zejména v potravinách živočišného původu jako je tučné maso a uzeniny, tučné sýry, smetanové sýry a smetana. Také je najdeme v palmovém, kokosovém a palmojádrovém tuku. Nadměrný příjem nasycených mastných kyselin zvyšuje hladinu krevních tuků a cholesterolu, zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a některých typů nádorů. Upřednostňovat bychom naopak měli především tuky rostlinné (s výjimkou výše uvedených) – avokádo, ořechy a olejnatá semena, řepkový, slunečnicový, olivový olej a další druhy olejů, a také ryby. Neboť obsahují nenasycené tuky jež jsou známé svými příznivými účinky na krevní oběh. Nahrazení nasycených tuků nenasycenými přispívá k udržení normální hladiny krevních lipidů.

Závěrem lze doporučit, že zastoupení živočišných a rostlinných tuků ve stravě by měl být v poměru 1:2.

Zdroje:

EUFIC website, Energy Balance section (last accessed 4 December 2014). Dostupné na: http://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/facts-on-fats-dietary-fats-and-health

Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. EFSA Journal [online]. 2010, 8(3), – [cit. 2018-03-13]. DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1461. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2010.1461


Akce a novinky

21. 10. 2020

Prodloužení nařízené uzavírky do odvolání

Vážení zákazníci, z důvodu změn, které nastaly v průběhu uplynulých dní, jsme nuceni naše fitness centrum z nařízení vlády ponechat uzavřené do odvolání. Jakmile budou známy okolnosti umožňující obnovení provozu, budeme vás informovat. Myslíme na vás a těšíme se, až se znovu potkáme. 

8. 10. 2020

Nařízené uzavření fitness center od pátku 9. října

Vážení zákazníci, ministrem zdravotnictví byl dnes odpoledne oznámen další plošný lockdown fitness center a některých dalších vnitřních sportovišť, který bude platit již od dnešní půlnoci. Další vnitřní sportoviště se uzavřou od půlnoci z neděle na pondělí 12. 10. Zítra tedy již bude bohužel zavřeno. Více v příspěvku.

5. 10. 2020

Rozpis lekcí od pondělí 5. října 2020

Rozvrh skupinových lekcí platný od pondělí 5 října. S podzimním počasím přidáváme další lekce spinningu. Zcela nová lekce TRX v pátek 6:20 s lektorkou Barčou. Rezervace na čísle recepce 608 708 099 nebo online přes rezervační systém.

2. 10. 2020

Dočasná omezení od pondělí 5. října

Vážení zákazníci, z důvodu znovuzavedení nouzového stavu a krizových opatření vládou České republiky bude po dobu od pondělí 5. 10. – do neděle 18. 10. omezen počet osob na skupinových lekcích.
Toto opatření se netýká prostoru posilovny. Více v příspěvku.