SŮL VE VÝŽIVĚ

9. 11. 2018

SŮL, chemicky značená NaCl (chlorid sodný), je potřebná pro řadu životních funkcí. Sodík a chlorid pomáhají regulovat krevní tlak, rovnováhu tělesných tekutin uvnitř buněk a v mezibuněčných prostorech a udržovat vhodné podmínky pro přenos nervových vzruchů a svalovou činnost. Sodík také usnadňuje vstřebávání živin jako je glukóza a různé aminokyseliny, a chlór je součástí kyseliny chlorovodíkové v žaludeční šťávě, která se podílí na trávení potravy.

Nicméně je prokázáno, že nadměrné množství sodíku u některých lidí zvyšuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku (hypertenze), který je následně rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních onemocnění (ischemická choroba srdeční, cévní mozková příhoda, onemocnění ledvin). Minimální denní potřebné množství sodíku pro dospělého jedince je 500 mg, což odpovídá zhruba 1,3 g soli.

 Vzorec pro přepočet obsahu sodíku a soli v potravinách: Sůl (g) = Sodík (g) x 2,54

Světová zdravotnická organizace (WHO, World Humanity Organization) doporučuje, aby celkový denní přívod soli nepřekročil 5 g (2,4 g sodíku), což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Průměrný příjem soli je však ve většině evropských zemí vyšší, pohybuje se v rozmezí 8-11 g soli (asi 3-5 g sodíku). Například pro Českou republiku představuje průměrná denní spotřeba soli asi 14-15 g na osobu a v Maďarsku 16-18 g. Zato Německo, Švýcarsko a Rakousko by mohly jít příkladem, neboť jejich denní spotřeba soli na osobu je pouze 6 g.

Sůl je přidávána do potravin nejen kvůli ochucení, ale také z technologických důvodů. Sodík zlepšuje barvu potravin, poskytuje pevnější strukturu pekařských výrobků a je také významnou konzervační látkou, která prodlužuje trvanlivost potravin.

Hlavním zdrojem sodíku ve stravě jsou zpracované potraviny (hotová jídla, masné výrobky–slaniny, šunka, salám, dále sýry, slané snacky, instantní pokrmy, pokrmy z fast food restaurací atd.), které tvoří přibližně 70–75 % celkového příjmu. Na 10–15 % z celkového příjmu sodíku se podílí přirozené zdroje (například celer, řepa, měkkýš, vejce, maso, mléko atd.) a dalších 10–15 % tvoří sodík přidávaný do pokrmů během vaření či vlastním dochucením u stolu (například stolní sůl, sójová omáčka).

Jak snížit příjem sodíku?

  • Omezte přidávání soli do pokrmů během vaření a dochucování u stolu.
  • Namísto soli používejte bylinky a koření k ochucení pokrmů.
  • Buďte obezřetní při výběru zpracovaných potravin, které mohou obsahovat vysoké množství soli.
  • Jezte ovoce a zeleninu. Jsou totiž bohaté na draslík, který přispívá ke snížení krevního tlaku.

 Přestože sodík zastává v mnoha potravinách významnou úlohu, přidává se více soli, než je nutné. Dobrou zprávou je, že mnoho potravinářských společností a stravovacích podniků je si toho vědomo a již začali upravovat své receptury, aby snížily obsah sodíku v potravinách. Zbytek však zůstává na vás.

 

LITERÁRNÍ ZDROJE:

Opinion of the Scientific Panel on Dietetic products, nutrition and allergies [NDA] related to the Tolerable Upper Intake Level of Sodium. EFSA Journal [online]. 2005, 3(6), 209- [cit. 2018-02-13]. DOI: 10.2903/j.efsa.2005.209. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2005.209

 

WORLD HUMANITY ORGANISATION (WHO). Salt reduction [online]. 2016. Dostupné z: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs393/en/

 

MINISTERSTVO ZDRAVOTNISCTVÍ ČR (MZCR). Nadměrná spotřeba soli
přispívá k závažným onemocněním [online]. 2013.
Dostupné z: http://www.mzcr.cz/dokumenty/nadmerna-spotreba-soli-prispiva-k-zavaznym-onemocnenim_8476_2778_1.html


Akce a novinky

21. 10. 2020

Prodloužení nařízené uzavírky do odvolání

Vážení zákazníci, z důvodu změn, které nastaly v průběhu uplynulých dní, jsme nuceni naše fitness centrum z nařízení vlády ponechat uzavřené do odvolání. Jakmile budou známy okolnosti umožňující obnovení provozu, budeme vás informovat. Myslíme na vás a těšíme se, až se znovu potkáme. 

8. 10. 2020

Nařízené uzavření fitness center od pátku 9. října

Vážení zákazníci, ministrem zdravotnictví byl dnes odpoledne oznámen další plošný lockdown fitness center a některých dalších vnitřních sportovišť, který bude platit již od dnešní půlnoci. Další vnitřní sportoviště se uzavřou od půlnoci z neděle na pondělí 12. 10. Zítra tedy již bude bohužel zavřeno. Více v příspěvku.

5. 10. 2020

Rozpis lekcí od pondělí 5. října 2020

Rozvrh skupinových lekcí platný od pondělí 5 října. S podzimním počasím přidáváme další lekce spinningu. Zcela nová lekce TRX v pátek 6:20 s lektorkou Barčou. Rezervace na čísle recepce 608 708 099 nebo online přes rezervační systém.

2. 10. 2020

Dočasná omezení od pondělí 5. října

Vážení zákazníci, z důvodu znovuzavedení nouzového stavu a krizových opatření vládou České republiky bude po dobu od pondělí 5. 10. – do neděle 18. 10. omezen počet osob na skupinových lekcích.
Toto opatření se netýká prostoru posilovny. Více v příspěvku.