S BEZLEPKOVOU DIETOU ZA LEPŠÍ POSTAVOU?

16. 4. 2021

„Vyhýbejte se pečivu, a zhubnete. Nakupujte bezlepkové výrobky, a zhubnete…“ a mnohé další rady a doporučení můžete číst na internetu, v časopisech nebo poslouchat od věčných dietářů. Jaká je pravda?

Lze zhubnout vyřazením pečiva z jídelníčku?

Pokud jste si doposud dopřávali několik kusů pečiva k snídani, večeři i ke svačině a nyní je nahradíte jinou přílohou (těstoviny, ovesné vločky, brambory atd.) pak ano, můžete zhubnout, ale jen za předpokladu, že se touto přílohou nebude ládovat stejně jako předtím pečivem. Jinými slovy, vyřazení pečiva nevede k úbytku hmotnosti, ale snížení konzumovaného množství pečiva ano.

Lze zhubnout s bezlepkovou dietou?

Vysvětleme si rozdíl mezi bezlepkovou stravou a stravou lepek obsahující. Jak již z názvu plyne, rozdíl je pouze v tom, že bezlepková strava neobsahuje bílkovinu. Pokud by bezlepková dieta vedla k hubnutí, můžeme usuzovat, že lepek je viníkem nadváhy a obezity, což není pravda.

Lepek je obilná bílkovina. Jak jistě víte, bílkoviny mají dvojnásobně menší energetickou hodnotu v porovnání s tukem, a oproti sacharidům se nejedná o zdroj energie, kte lze při nadbytečně přijímaném množstvím ukládat do tukových zásob. Proč jsou tedy s bezlepkovou dietou slibované úbytky hmotnosti?

Jde o to, že lidé spolu s vyřazením lepkového pečiva a příloh, vyřazují také sušenky a oplatky, zapékané müsli, slané tyčinkya jiné snacky. A spolu s bezlepkovou dietou se začnou řídit výživovými doporučeními, které doporučují zvýšit příjem zeleniny a ovoce. Omezují konzumaci tuků, sníží konzumaci alkoholu atd. Zkrátka si začnou celkově všímat toho, co jí. Důvodem úbytku hmotnosti, který může při bezlepkové dietě nastat tedy je, že lidé s touto dietou změní celkově svůj životní styl.

Jsou tedy bezlepkové potraviny v něčem lepší oproti lepkovým? Dá se říci, že ne. Jsou mnohem dražší a často obsahují více cukru a tuků. Moment, jednu výhodu však mají, a to, že jsou nejlepší volbou – jedinečnými potravinami pro lidi, kteří trpí celiakií nebo alergií na lepek.


Akce a novinky

18. 4. 2024

Otevírací doba ve státní svátky 1. a 8. května

Ve státní svátky 1. a 8. května bude AFIT centrum otevřené od 14:00 do 21:30. Sálové lekce proběhnou dle on-line rozpisu cvičení.

6. 4. 2024

Poslední místo na kurzu SM Systém v pondělí od 19:15 i v úterý v 17:15

Poslední místo na kurzu SM Systému, který startuje v pondělí 8. dubna a v úterý 9. dubna . Více informací naleznete zde.

6. 4. 2024

Rozpis skupinových lekcí v dubnu 2024

V dubnu 2024 nastávají v AFIT centru drobné změny v rozvrhu skupinových lekcí. Veškeré změny naleznete zde. Rezervace lze provést přes on-line rezervační systém, v AFIT aplikaci nebo na čísle recepce 608 70 80 99.

6. 4. 2024

Nová lekce v pondělí 19:00 – 19.55 FULL BODY DECK

Od pondělí 8. dubna od 19:00 – 19:55 představíme novou lekci v sále 3 FULL BODY DECK pod vedením Simči J.