OVOCE

15. 6. 2021

 

Jsou mezi námi takoví, kteří dennodenně vypijí ovocné smoothie, balení džusu nebo baští ovoce „po kilech“. A najdou se mezi námi i takoví, kteří, ať už neúmyslně nebo záměrně, se ovoci vyhýbají úplně. Přičemž to, že ovoce je “zdravé”, všichni vědí 

Ovoce je cenný zdroj vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Obsahuje více než 70 % vody, větší množství sacharidů, především ve formě jednoduchých cukrů a zanedbatelné množství bílkovin a tuku.  

A právě kvůli většímu obsahu cukru by mělo být ovoce konzumováno s mírou. Dle výživových doporučení pro obyvatelstvo České republiky by měl příjem ovoce spolu se zeleninou dosahovat 600 g, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1.

Vzhledem k rychlému dodání energie, které ovoce poskytuje, je vhodné jej zařazovat před, po nebo v průběhu déletrvající pohybové aktivity. Pokud si ho naopak rádi dopřáváte ke svačině, doporučuji jej nejíst samotné a přidat ke němu nějaký mléčný výrobek (například Cottage sýr, zakysaný mléčný nápoj, bílý jogurt nebo tvaroh), abyste zpomalili rychlou dodávku energie a prodloužili pocit sytosti.  

Co se týče sušené formy ovoce je třeba si také hlídat jeho zkonzumované množství, protože vzhledem k nízkému obsahu vody, který má, u něj výrazně roste obsah cukru a tím i energie.  

V rámci redukčních diet lidé z jídelníčku ovoce často vyřazují, mají totiž strach, že vzhledem k obsahu cukru přiberou. Paradoxem je, že zrovna takoví lidé, ovoce mnohem raději nahrazují proteinovými tyčinkami s daleko vyšší energetickou hodnotou, než má samotný kus čerstvého ovoce. Kvalitní proteinová tyčinka samozřejmě může být vhodnou alternativou rychlé svačinky. Avšak daleko lepší volvou je živiny dodávat formou přirozených potravin (například tvarohem s banánem), které poskytnou daleko více živin než pouhá sladidly ochucená tyčinka.

 

Použitý zdroj: 

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky – Společnost pro výživu. Společnost pro výživu [online]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/ 

 

Akce a novinky

18. 4. 2024

Otevírací doba ve státní svátky 1. a 8. května

Ve státní svátky 1. a 8. května bude AFIT centrum otevřené od 14:00 do 21:30. Sálové lekce proběhnou dle on-line rozpisu cvičení.

6. 4. 2024

Poslední místo na kurzu SM Systém v pondělí od 19:15 i v úterý v 17:15

Poslední místo na kurzu SM Systému, který startuje v pondělí 8. dubna a v úterý 9. dubna . Více informací naleznete zde.

6. 4. 2024

Rozpis skupinových lekcí v dubnu 2024

V dubnu 2024 nastávají v AFIT centru drobné změny v rozvrhu skupinových lekcí. Veškeré změny naleznete zde. Rezervace lze provést přes on-line rezervační systém, v AFIT aplikaci nebo na čísle recepce 608 70 80 99.

6. 4. 2024

Nová lekce v pondělí 19:00 – 19.55 FULL BODY DECK

Od pondělí 8. dubna od 19:00 – 19:55 představíme novou lekci v sále 3 FULL BODY DECK pod vedením Simči J.