MÝTY VE VÝŽIVĚ

16. 7. 2020

MÝTUS: Konzumace vajec zvyšuje hladinu cholesterolu.

„Doporučené denní množství cholesterolu stravou je do 300 mg. Jeden vaječný žloutek obsahuje 266 mg cholesterolu.“ …pouhé tyto dvě věty dokázaly dát vznik jednomu z nejstarších výživových mýtů.

Dnes je však vědecky dokázáno, že vaječný cholesterol nemá vliv na hladinu krevního cholesterolu. Cholesterol v potravinách se totiž na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi nijak nepodílí. Pokud tělo přijímá nadbytek cholesterolu stravou, sníží jeho tvorbu v játrech a naopak. Není důležité si hlídat příjem cholesterolu, ale spíše se zaměřit na kvalitu tuků v jídelníčku.

MÝTUS: Ovoce už odpoledne nejezte jinak ztloustnete.

Zda budete tloustnout nebo hubnout závisí na vašem celodenním energetickém příjmu, nikoli na tom, zda si dáte jablko ráno nebo odpoledne.

Čerstvé ovoce je plné vitaminů, minerálních látek, vlákniny a vody. Je také významným zdrojem jednoduchých přirozených cukrů neboli jedná se o rychlý zdroj energie. A právě kvůli tomu je vhodné jej zařadit před nebo během déletrvající pohybové aktivity, nebo také po ní, pro doplnění vyčerpaných energetických zásob ve svalech.

MÝTUS: Večeři jezte nejpozději v 17:00.

Pokud chodíte spát kolem půlnoci (jako v této době většina lidí) a do toho byste se měli řídit tímto doporučením, docílili byste akorát několikahodinového hladovění. Pokud pravidelně hladovíte, vaše tělo ztrácí svalovou hmotu (má totiž takový hlad, že své svaly začne „jíst“), snižuje se vám bazální metabolismus, což vede k tomu, že si začne dělat tukové zásoby.

Plnohodnotnou večeři zařazujte zhruba 3 až4 hodiny před usnutím, máte-li poté ještě hlad, doporučuji už jen zeleninu s nízkotučnou bílkovinnou potravinou.


Akce a novinky

18. 4. 2024

Otevírací doba ve státní svátky 1. a 8. května

Ve státní svátky 1. a 8. května bude AFIT centrum otevřené od 14:00 do 21:30. Sálové lekce proběhnou dle on-line rozpisu cvičení.

6. 4. 2024

Poslední místo na kurzu SM Systém v pondělí od 19:15 i v úterý v 17:15

Poslední místo na kurzu SM Systému, který startuje v pondělí 8. dubna a v úterý 9. dubna . Více informací naleznete zde.

6. 4. 2024

Rozpis skupinových lekcí v dubnu 2024

V dubnu 2024 nastávají v AFIT centru drobné změny v rozvrhu skupinových lekcí. Veškeré změny naleznete zde. Rezervace lze provést přes on-line rezervační systém, v AFIT aplikaci nebo na čísle recepce 608 70 80 99.

6. 4. 2024

Nová lekce v pondělí 19:00 – 19.55 FULL BODY DECK

Od pondělí 8. dubna od 19:00 – 19:55 představíme novou lekci v sále 3 FULL BODY DECK pod vedením Simči J.