Kalorie jako kalorie?

21. 8. 2018

Lidé, kteří si hlídají svůj energetický příjem mnohdy vybírají potraviny jen z hlediska obsahu energie, nikoli z hlediska obsahu živin. Je důležité řešit z čeho energie pochází nebo ne? Platí snad kalorie jako kalorie?

Co je to kalorie?

Kalorie je jednotkou energie potřebnou ke zvýšení 1 gramu vody o 1 stupeň Celsia. Jedna kalorie je ekvivalentní 4,184 J [joul]. V běžné řeči často vynecháváme předponu kilo a mluvíme jen o kaloriích, ale v souvislosti s potravinami se vždy jedná o kilokalorie – na obalu potravin značené zkratkou kcal.

Z termodynamického hlediska kalorie je jako kalorie, protože každá makroživina může být využita jako zdroj energie: 1 g tuku poskytuje 9 kcal (38 kJ) a 1 g sacharidů stejně jako bílkovin 4 kcal (17 kJ) energie.  Nicméně z biologického hlediska platí, že každá makroživina působí v lidském organismu zcela odlišným způsobem. Sacharidy slouží především jako zdroj energie, bílkoviny jsou důležité pro stavbu a ochranu svalové tkáně, uplatňují se jako enzymy, hormony a protilátky imunitního systému. Mají největší sytící efekt ze všech makroživin, a dokonce jejich podíl na termickém účinku stravy (množství energie potřebné k trávení a zpracování potravin) je daleko vyšší než u sacharidů nebo tuků. Tuky jsou nezbytnou strukturální složkou tělesných buněk, hormonů a dalších látek, zajišťují přenos některých vitaminů atd.

Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA) by měl být celkový denní energetický příjem optimálně zastoupen z 10–15 % bílkovinami, 20–35 % tuky a z 45–60% sacharidy.

 

LITERÁRNÍ ZDROJE

BUCHHOLZ, Andrea C a Dale A SCHOELLER. Is a calorie a calorie?. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 2004, 79(5), 899S-906S [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.1093/ajcn/79.5.899S. ISSN 0002-9165. Dostupné z: https://academic.oup.com/ajcn/article/79/5/899S/4690223

Dietary Reference Values for nutrients Summary report. EFSA Supporting Publications [online]. 2017, 14(12), – [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.2903/sp.efsa.2017.e15121. ISSN 23978325. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/sp.efsa.2017.e15121

SKOV, AR, S TOUBRO, B RØNN, L HOLM a A ASTRUP. Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat reduced diet for the treatment of obesity. International Journal of Obesity [online]. 1999, 23(5), 528-536 [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.1038/sj.ijo.0800867. ISSN 0307-0565. Dostupné z: http://www.nature.com/articles/0800867

 


Akce a novinky

16. 9. 2018

AKCE na vstupové permanentky je tu!

Od pondělí 17. 9. do neděle 23. 9. rozdáme spoustu vstupů grátis. Ke každé vstupové permanentce získáte ZDARMA 20% vstupů navíc. Vztahuje se na permanentky do posilovny i na všechny sálové aktivity.

30. 8. 2018

Rozpis sálových lekcí od soboty 1. září

Od soboty 1. září máme nový rozpis sálových lekcí. Přidáváme lekce Strong body a Tabaty s našimi novými lektory Katkou a Klárou. V pondělky, středy a pátky se můžete těšit na oblíbené hodiny H.E.A.T. programu již od 16:00 s Pavlem, Jardou a Gabčou.

29. 8. 2018

Modernizovaný sál na SPINNING

Pro letošní sezónu jsme zmodernizovali sál pro SPINNING. Zvětšili jsme prostor, zesílili odtah vzduchu vč. odvlhčení a vybudovali novou klimatizaci. Díky tomu jsme také navyšili současnou kapacitu na 30 míst.

26. 7. 2018

Příspěvky zdravotních pojišťoven na pohybové aktivity

Zjistěte si, zda i Vaše pojišťovna poskytuje příspěvek na pohybové aktivity. Jednoduše pak můžete získat část peněz ze zakoupené permanentky nazpět.