Kalorie jako kalorie?

21. 8. 2018

Lidé, kteří si hlídají svůj energetický příjem mnohdy vybírají potraviny jen z hlediska obsahu energie, nikoli z hlediska obsahu živin. Je důležité řešit z čeho energie pochází nebo ne? Platí snad kalorie jako kalorie?

Co je to kalorie?

Kalorie je jednotkou energie potřebnou ke zvýšení 1 gramu vody o 1 stupeň Celsia. Jedna kalorie je ekvivalentní 4,184 J [joul]. V běžné řeči často vynecháváme předponu kilo a mluvíme jen o kaloriích, ale v souvislosti s potravinami se vždy jedná o kilokalorie – na obalu potravin značené zkratkou kcal.

Z termodynamického hlediska kalorie je jako kalorie, protože každá makroživina může být využita jako zdroj energie: 1 g tuku poskytuje 9 kcal (38 kJ) a 1 g sacharidů stejně jako bílkovin 4 kcal (17 kJ) energie.  Nicméně z biologického hlediska platí, že každá makroživina působí v lidském organismu zcela odlišným způsobem. Sacharidy slouží především jako zdroj energie, bílkoviny jsou důležité pro stavbu a ochranu svalové tkáně, uplatňují se jako enzymy, hormony a protilátky imunitního systému. Mají největší sytící efekt ze všech makroživin, a dokonce jejich podíl na termickém účinku stravy (množství energie potřebné k trávení a zpracování potravin) je daleko vyšší než u sacharidů nebo tuků. Tuky jsou nezbytnou strukturální složkou tělesných buněk, hormonů a dalších látek, zajišťují přenos některých vitaminů atd.

Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA) by měl být celkový denní energetický příjem optimálně zastoupen z 10–15 % bílkovinami, 20–35 % tuky a z 45–60% sacharidy.

 

LITERÁRNÍ ZDROJE

BUCHHOLZ, Andrea C a Dale A SCHOELLER. Is a calorie a calorie?. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 2004, 79(5), 899S-906S [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.1093/ajcn/79.5.899S. ISSN 0002-9165. Dostupné z: https://academic.oup.com/ajcn/article/79/5/899S/4690223

Dietary Reference Values for nutrients Summary report. EFSA Supporting Publications [online]. 2017, 14(12), – [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.2903/sp.efsa.2017.e15121. ISSN 23978325. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/sp.efsa.2017.e15121

SKOV, AR, S TOUBRO, B RØNN, L HOLM a A ASTRUP. Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat reduced diet for the treatment of obesity. International Journal of Obesity [online]. 1999, 23(5), 528-536 [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.1038/sj.ijo.0800867. ISSN 0307-0565. Dostupné z: http://www.nature.com/articles/0800867

 


Akce a novinky

15. 6. 2021

Rozpis lekcí od úterý 15. června 2021

Rozvrh skupinových lekcí platný od úterý 15. června. Přidáváme páteční lekce HIITu od 6:20 a Kruháče od 16:00 pod vedením trenérky Lucky L. Páteční lekce Pilates s Janou přesunuta na neděli 18:15. Lekce H.E.A.T. Programu v pondělí a čtvrtek nově s lektorkou Luckou H. Rezervace na čísle recepce 608 708 099 nebo online přes rezervační systém.

1. 6. 2021

Aktivace benefitních karet ActivePass

Od dnešního dne 1. 6. 2021 je již možné na vstup využít i benefitní karty ActivePass. 

28. 5. 2021

Aktuální informace k provozu pro týden 31. 5 – 6. 6.

Od pondělí 31.5. lze využívat šatny i sprchy. Cvičí se bez respirátorů a roušek. Kapacita skupinových lekcí bude navýšena dle rozpisu. Podrobnější informace naleznete po otevření.

24. 5. 2021

AKCE 24. 5. – 31. 5. – měření na InBody 230

Od pondělí 24. 5. jsme pro vás připravili AKCI “Zjisti, jak jsi na tom po 7 měsíčním lockdownu” – analýza složení těla na přístroji InBody 230 za 200 Kč. Rezervace termínu prosím provádějte na tel. 737 090 074.