Kalorie jako kalorie?

21. 8. 2018

Lidé, kteří si hlídají svůj energetický příjem mnohdy vybírají potraviny jen z hlediska obsahu energie, nikoli z hlediska obsahu živin. Je důležité řešit z čeho energie pochází nebo ne? Platí snad kalorie jako kalorie?

Co je to kalorie?

Kalorie je jednotkou energie potřebnou ke zvýšení 1 gramu vody o 1 stupeň Celsia. Jedna kalorie je ekvivalentní 4,184 J [joul]. V běžné řeči často vynecháváme předponu kilo a mluvíme jen o kaloriích, ale v souvislosti s potravinami se vždy jedná o kilokalorie – na obalu potravin značené zkratkou kcal.

Z termodynamického hlediska kalorie je jako kalorie, protože každá makroživina může být využita jako zdroj energie: 1 g tuku poskytuje 9 kcal (38 kJ) a 1 g sacharidů stejně jako bílkovin 4 kcal (17 kJ) energie. Nicméně z biologického hlediska platí, že každá makroživina působí v lidském organismu zcela odlišným způsobem. Sacharidy slouží především jako zdroj energie, bílkoviny jsou důležité pro stavbu a ochranu svalové tkáně, uplatňují se jako enzymy, hormony a protilátky imunitního systému. Mají největší sytící efekt ze všech makroživin, a dokonce jejich podíl na termickém účinku stravy (množství energie potřebné k trávení a zpracování potravin) je daleko vyšší než u sacharidů nebo tuků. Tuky jsou nezbytnou strukturální složkou tělesných buněk, hormonů a dalších látek, zajišťují přenos některých vitaminů atd.

Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA) by měl být celkový denní energetický příjem optimálně zastoupen z 10–15 % bílkovinami, 20–35 % tuky a z 45–60% sacharidy.

 

LITERÁRNÍ ZDROJE

BUCHHOLZ, Andrea C a Dale A SCHOELLER. Is a calorie a calorie?. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 2004, 79(5), 899S-906S [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.1093/ajcn/79.5.899S. ISSN 0002-9165. Dostupné z: https://academic.oup.com/ajcn/article/79/5/899S/4690223

Dietary Reference Values for nutrients Summary report. EFSA Supporting Publications [online]. 2017, 14(12), – [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.2903/sp.efsa.2017.e15121. ISSN 23978325. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/sp.efsa.2017.e15121

SKOV, AR, S TOUBRO, B RØNN, L HOLM a A ASTRUP. Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat reduced diet for the treatment of obesity. International Journal of Obesity [online]. 1999, 23(5), 528-536 [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.1038/sj.ijo.0800867. ISSN 0307-0565. Dostupné z: http://www.nature.com/articles/0800867

 


Akce a novinky

2. 7. 2019

Otevírací doba ve státní svátky 5. a 6. července

Během státních svátků 5. a 6. července bude AFIT centrum otevřeno vždy od 14 hodin do 20 hodin. Sálové aktivity proběhnou dle online rozpisu cvičení.

1. 7. 2019

Rozpis lekcí od pondělí 1. července

Letní rozvrh skupinových lekcí je rozmanitější než jak nikdy dříve. Platný od pondělí 1. 7. 2019.

30. 5. 2019

Rozpis lekcí od soboty 1. června

Rozpis skupinových lekcí platný od soboty 1. 6. 2019. Nová lekce H.E.A.T. Programu v úterý od 16 hodin začne od 18. 6. s lektorkou Luckou, která se vrací po mateřské zpět mezi naše skvělé lektory.

1. 5. 2019

Rozpis lekcí od středy 1. května

Rozvrh sálových aktivit platný od 1. 5. 2019, na teplé měsíce jsme zredukovali lekce spinningu, který se od května pojede od pondělka do pátku vždy v 17:20, ranní lekce ve středu 6:30 a v sobotu v 10:00. Středeční Heat s posilováním nově s lektorkou Simčou.