Kalorie jako kalorie?

21. 8. 2018

Lidé, kteří si hlídají svůj energetický příjem mnohdy vybírají potraviny jen z hlediska obsahu energie, nikoli z hlediska obsahu živin. Je důležité řešit z čeho energie pochází nebo ne? Platí snad kalorie jako kalorie?

Co je to kalorie?

Kalorie je jednotkou energie potřebnou ke zvýšení 1 gramu vody o 1 stupeň Celsia. Jedna kalorie je ekvivalentní 4,184 J [joul]. V běžné řeči často vynecháváme předponu kilo a mluvíme jen o kaloriích, ale v souvislosti s potravinami se vždy jedná o kilokalorie – na obalu potravin značené zkratkou kcal.

Z termodynamického hlediska kalorie je jako kalorie, protože každá makroživina může být využita jako zdroj energie: 1 g tuku poskytuje 9 kcal (38 kJ) a 1 g sacharidů stejně jako bílkovin 4 kcal (17 kJ) energie.  Nicméně z biologického hlediska platí, že každá makroživina působí v lidském organismu zcela odlišným způsobem. Sacharidy slouží především jako zdroj energie, bílkoviny jsou důležité pro stavbu a ochranu svalové tkáně, uplatňují se jako enzymy, hormony a protilátky imunitního systému. Mají největší sytící efekt ze všech makroživin, a dokonce jejich podíl na termickém účinku stravy (množství energie potřebné k trávení a zpracování potravin) je daleko vyšší než u sacharidů nebo tuků. Tuky jsou nezbytnou strukturální složkou tělesných buněk, hormonů a dalších látek, zajišťují přenos některých vitaminů atd.

Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA) by měl být celkový denní energetický příjem optimálně zastoupen z 10–15 % bílkovinami, 20–35 % tuky a z 45–60% sacharidy.

 

LITERÁRNÍ ZDROJE

BUCHHOLZ, Andrea C a Dale A SCHOELLER. Is a calorie a calorie?. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 2004, 79(5), 899S-906S [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.1093/ajcn/79.5.899S. ISSN 0002-9165. Dostupné z: https://academic.oup.com/ajcn/article/79/5/899S/4690223

Dietary Reference Values for nutrients Summary report. EFSA Supporting Publications [online]. 2017, 14(12), – [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.2903/sp.efsa.2017.e15121. ISSN 23978325. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/sp.efsa.2017.e15121

SKOV, AR, S TOUBRO, B RØNN, L HOLM a A ASTRUP. Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat reduced diet for the treatment of obesity. International Journal of Obesity [online]. 1999, 23(5), 528-536 [cit. 2018-03-22]. DOI: 10.1038/sj.ijo.0800867. ISSN 0307-0565. Dostupné z: http://www.nature.com/articles/0800867

 


Akce a novinky

22. 2. 2019

Workshop na téma: Základní principy smysluplné výživy a pohybu

Rádi bychom Vás pozvali na workshop, který se uskuteční 2. 3. 2019 od 10:00 do 12:30. Téma: Základní principy smysluplné výživy a pohybu, v rámci workshopu Vám provedeme i analýzu složení těla na přístroji Inbody 230. Rezervace na recepci AFIT centra, na telefonu 608 708 099.

22. 2. 2019

Jak to celé přežít a nezbláznit se!

Denisa Cziglová, účastnice soutěže Master chef česko a její životní příběh o boji s rakovinou.

1. 2. 2019

Rozpis lekcí od pátku 1. února

Rozpis sálových aktivit od 1. 2. 2019, změna nedělní lekce H.E.A.T. Spoteee na H.E.A.T. s posilováním.

29. 1. 2019

Nové posily do týmu fitness trenérů AFIT centra

Do naše týmu AFIT osobních trenérů přibyly nové posily. Petr se věnoval kulturistice, vzpírání a crossfitu, v současné době upřednostňuje outdoorové závody jako je například spartan race. Druhou posilou je Michaela, která od základu změnila svůj životní styl a sport se stal jejím koníčkem, nyní pomáhá i našim klientům na cestě za vysněnými cíly.