JAK JE TO S PEČIVEM

7. 3. 2019

Čím dál více se na trhu setkáváme s tzv. proteinovým pečivem, což jak z názvu plyne je pečivo se sníženým množstvím sacharidů a naopak s vyšším množstvím bílkovin. Pečivo však od nepaměti slouží zejména jako zdroj sacharidů, na který si pak lze dát máslo jako zdroj tuku a šunku jako zdroj bílkovin – a nutričně vyvážená svačinka je na světě. Otázkou je, o jakou potravinu zkrášlíme proteinové pečivo? O šunku – další zdroj bílkovin? Vždyť už jeden plátek tohoto pečiva obsahuje přes 10 g bílkovin. A  dali byste si na něj máslo? Nejspíš také ne, neboť množství tuku už je v tomto pečivu taktéž dost zvýšené.

Proč je o proteinové pečivo takový zájem? Mnoho lidí jej považuje totiž za “dietní”. To se však mýlí, nejen tuk, ale i jeho celková energetická hodnota je v porovnání s celozrnným a žitným pečivem značně vyšší. A také cena…

Jak je vidět, proteinové pečivo se pro  přípravu sendviče zcela nehodí. Možná pro přípravu sladké svačinky – namazané domácí marmeládou nebo k zakousnutí k ovocné přesnídávce. Stále však upozorňuji na jeho vyšší energetickou hodnotu a množství tuku.

A CO BÍLÉ PEČIVO?

Mnozí jej označují jako bílý “jed“. Pokud bychom si definovali slovo ” jed, zjistili bychom, že jedem může být vše v závislosti na snědeném množství.

Bílé pečivo raději označujme jako “prázdnou energii“. Tento pojem se používá pro potraviny/nápoje, které sice poskytují hodně energie, ale neobsahují nic jiného než „rychlé“ cukry (typicky sladké limonády, cukroví a sladkosti), eventuálně nasycené tuky (příkladem může být slanina). Patří sem samozřejmě i alkoholické nápoje. Tyto potraviny neobsahují žádné vitaminy, minerální látky, vlákninu ani stopové prvky, prostě nic, co by bylo pro lidské tělo jakkoli prospěšné.

Oproti tomu celozrnné pečivo nabízí mnohem více živin, než jen prázdnou energii. Proto upřednostňujme právě tento typ pečiva.


Akce a novinky

1. 3. 2019

Rozpis lekcí od pátku 1. března

Rozpis sálových aktivit od 1. 3. 2019, změna lektora na středeční lekci H.E.A.T. Programu v 16 hodin, nově pod taktovkou lektorky Terky Auermüllerové.

22. 2. 2019

Workshop na téma: Základní principy smysluplné výživy a pohybu

Rádi bychom Vás pozvali na workshop, který se uskuteční 2. 3. 2019 od 10:00 do 12:30. Téma: Základní principy smysluplné výživy a pohybu, v rámci workshopu Vám provedeme i analýzu složení těla na přístroji Inbody 230. Rezervace na recepci AFIT centra, na telefonu 608 708 099.

22. 2. 2019

Jak to celé přežít a nezbláznit se!

Denisa Cziglová, účastnice soutěže Master chef česko a její životní příběh o boji s rakovinou.

1. 2. 2019

Rozpis lekcí od pátku 1. února

Rozpis sálových aktivit od 1. 2. 2019, změna nedělní lekce H.E.A.T. Spoteee na H.E.A.T. s posilováním.