JAK JE TO S PEČIVEM

13. 10. 2020

Čím dál více se na trhu setkáváme s tzv. proteinovým pečivem, což jak z názvu plyne je pečivo se sníženým množstvím sacharidů a naopak s vyšším množstvím bílkovin. Pečivo však od nepaměti slouží zejména jako zdroj sacharidů, na který si pak lze dát máslo jako zdroj tuku a šunku jako zdroj bílkovin – a nutričně vyvážená svačinka je na světě. Otázkou je, o jakou potravinu zkrášlíme proteinové pečivo? O šunku – další zdroj bílkovin? Vždyť už jeden plátek tohoto pečiva obsahuje přes 10 g bílkovin. A  dali byste si na něj máslo? Nejspíš také ne, neboť množství tuku už je v tomto pečivu taktéž dost zvýšené.

Proč je o proteinové pečivo takový zájem? Mnoho lidí jej považuje totiž za „dietní“. To se však mýlí, nejen tuk, ale i jeho celková energetická hodnota je v porovnání s celozrnným a žitným pečivem značně vyšší. A také cena…

Jak je vidět, proteinové pečivo se pro  přípravu sendviče zcela nehodí. Možná pro přípravu sladké svačinky – namazané domácí marmeládou nebo k zakousnutí k ovocné přesnídávce. Stále však upozorňuji na jeho vyšší energetickou hodnotu a množství tuku.

A CO BÍLÉ PEČIVO?

Mnozí jej označují jako bílý „jed„. Pokud bychom si definovali slovo “ jed, zjistili bychom, že jedem může být vše v závislosti na snědeném množství.

Bílé pečivo raději označujme jako „prázdnou energii„. Tento pojem se používá pro potraviny/nápoje, které sice poskytují hodně energie, ale neobsahují nic jiného než „rychlé“ cukry (typicky sladké limonády, cukroví a sladkosti), eventuálně nasycené tuky (příkladem může být slanina). Patří sem samozřejmě i alkoholické nápoje. Tyto potraviny neobsahují žádné vitaminy, minerální látky, vlákninu ani stopové prvky, prostě nic, co by bylo pro lidské tělo jakkoli prospěšné.

Oproti tomu celozrnné pečivo nabízí mnohem více živin, než jen prázdnou energii. Proto upřednostňujme právě tento typ pečiva.


Akce a novinky

18. 4. 2024

Otevírací doba ve státní svátky 1. a 8. května

Ve státní svátky 1. a 8. května bude AFIT centrum otevřené od 14:00 do 21:30. Sálové lekce proběhnou dle on-line rozpisu cvičení.

6. 4. 2024

Poslední místo na kurzu SM Systém v pondělí od 19:15 i v úterý v 17:15

Poslední místo na kurzu SM Systému, který startuje v pondělí 8. dubna a v úterý 9. dubna . Více informací naleznete zde.

6. 4. 2024

Rozpis skupinových lekcí v dubnu 2024

V dubnu 2024 nastávají v AFIT centru drobné změny v rozvrhu skupinových lekcí. Veškeré změny naleznete zde. Rezervace lze provést přes on-line rezervační systém, v AFIT aplikaci nebo na čísle recepce 608 70 80 99.

6. 4. 2024

Nová lekce v pondělí 19:00 – 19.55 FULL BODY DECK

Od pondělí 8. dubna od 19:00 – 19:55 představíme novou lekci v sále 3 FULL BODY DECK pod vedením Simči J.