Správná strava

28. 5. 2018

Neznalost veřejnosti a tlak “fitness světa” vede k následování různých výživových směrů. V dnešní době se snad už nenajde žena (zejména), která by neměla zkušenost s nějakou dietou, a že je jich kolem nás spousta – paleo, IIFYM, low carb, ketogenní dieta, dokonce i bezlepková dieta je zneužívána za účelem redukce hmotnosti, ačkoli je naprosto absurdní, myslet si, že konzumace lepku vede k nadváze.

Veřejnost si raději “vygooglí” Cambridge dietu a nakoupí pytlíky směsí jakožto náhražku za plnohodnotné denní jídlo, než aby poslouchala rady nutričního terapeuta. Proč? Můžeme se jen domnívat… Je to snad proto, že způsob, který navrhuje nutriční terapeut nevylučuje ze stravy žádnou potravinu? Nebo snad to, že jím navržený dietní plán doporučuje jíst a nehladovět? Zní snad to, co navrhuje nutriční terapeut až příliš jednoduše? Nebo snad výživový směr zvaný SPRÁVNÁ STRAVA zní až příliš prostě?

Chcete-li docílit snížení těsné hmotnosti, je třeba být ve stavu negativní energetické bilance, neboli energetický příjem musí být nižší než výdej (ale o tom více až později). Vaše strava byla měla být vyvážená, tj. bohatá na všechny tři základní makroživiny, ale i mikroživiny. Obecně by přijatá energie ze stravy měla být tvořena z 45–50 % sacharidy, z 30–35 % tuky a z 15–20 % bílkovinami. Bílkoviny by měly být kvalitní neboli plnohodnotné, měly by pocházet především z masa, vejcí a mléčných výrobků. Tuky by naopak měly pocházet z rostlinných zdrojů jako jsou rostlinné oleje, ořechy a olejnatá semena (vyjma palmového a kokosového tuku) a z ryb. Na příjmu polysacharidů by se měly podílet zejména obiloviny a celozrnné výrobky a na příjmu jednoduchých cukrů ovoce. Pro dosažení doporučeného příjmu vlákniny by měla být strava obohacena také o zeleninu, ovoce a luštěniny. Také je důležité dbát na dostatečný pitný režim, který by měl být zastoupen zejména čistou vodou nebo neslazenými nápoji.

Pro propočet velikosti porcí (tedy energetického a nutričního příjmu) a zhodnocení vaše nutričního stavu (jeli nutné zajistit vyšší příjem nějaké živiny) je dobré se obrátit na nutričního terapeuta, který dovede váš nutriční stav zhodnotit jak ze zdravotního tak psychologického pohledu, neboť jeho vzdělání to umožňuje.


Akce a novinky

18. 4. 2024

Otevírací doba ve státní svátky 1. a 8. května

Ve státní svátky 1. a 8. května bude AFIT centrum otevřené od 14:00 do 21:30. Sálové lekce proběhnou dle on-line rozpisu cvičení.

6. 4. 2024

Poslední místo na kurzu SM Systém v pondělí od 19:15 i v úterý v 17:15

Poslední místo na kurzu SM Systému, který startuje v pondělí 8. dubna a v úterý 9. dubna . Více informací naleznete zde.

6. 4. 2024

Rozpis skupinových lekcí v dubnu 2024

V dubnu 2024 nastávají v AFIT centru drobné změny v rozvrhu skupinových lekcí. Veškeré změny naleznete zde. Rezervace lze provést přes on-line rezervační systém, v AFIT aplikaci nebo na čísle recepce 608 70 80 99.

6. 4. 2024

Nová lekce v pondělí 19:00 – 19.55 FULL BODY DECK

Od pondělí 8. dubna od 19:00 – 19:55 představíme novou lekci v sále 3 FULL BODY DECK pod vedením Simči J.