Správná strava

28. 5. 2018

Neznalost veřejnosti a tlak “fitness světa” vede k následování různých výživových směrů. V dnešní době se snad už nenajde žena (zejména), která by neměla zkušenost s nějakou dietou, a že je jich kolem nás spousta – paleo, IIFYM, low carb, ketogenní dieta, dokonce i bezlepková dieta je zneužívána za účelem redukce hmotnosti, ačkoli je naprosto absurdní, myslet si, že konzumace lepku vede k nadváze.

Veřejnost si raději “vygooglí” Cambridge dietu a nakoupí pytlíky směsí jakožto náhražku za plnohodnotné denní jídlo, než aby poslouchala rady nutričního terapeuta. Proč? Můžeme se jen domnívat… Je to snad proto, že způsob, který navrhuje nutriční terapeut nevylučuje ze stravy žádnou potravinu? Nebo snad to, že jím navržený dietní plán doporučuje jíst a nehladovět? Zní snad to, co navrhuje nutriční terapeut až příliš jednoduše? Nebo snad výživový směr zvaný SPRÁVNÁ STRAVA zní až příliš prostě?

Chcete-li docílit snížení těsné hmotnosti, je třeba být ve stavu negativní energetické bilance, neboli energetický příjem musí být nižší než výdej (ale o tom více až později). Vaše strava byla měla být vyvážená, tj. bohatá na všechny tři základní makroživiny, ale i mikroživiny. Obecně by přijatá energie ze stravy měla být tvořena z 45–50 % sacharidy, z 30–35 % tuky a z 15–20 % bílkovinami. Bílkoviny by měly být kvalitní neboli plnohodnotné, měly by pocházet především z masa, vejcí a mléčných výrobků. Tuky by naopak měly pocházet z rostlinných zdrojů jako jsou rostlinné oleje, ořechy a olejnatá semena (vyjma palmového a kokosového tuku) a z ryb. Na příjmu polysacharidů by se měly podílet zejména obiloviny a celozrnné výrobky a na příjmu jednoduchých cukrů ovoce. Pro dosažení doporučeného příjmu vlákniny by měla být strava obohacena také o zeleninu, ovoce a luštěniny. Také je důležité dbát na dostatečný pitný režim, který by měl být zastoupen zejména čistou vodou nebo neslazenými nápoji.

Pro propočet velikosti porcí (tedy energetického a nutričního příjmu) a zhodnocení vaše nutričního stavu (jeli nutné zajistit vyšší příjem nějaké živiny) je dobré se obrátit na nutričního terapeuta, který dovede váš nutriční stav zhodnotit jak ze zdravotního tak psychologického pohledu, neboť jeho vzdělání to umožňuje.


Akce a novinky

29. 11. 2022

Vánoční dárkové poukazy

Nevíte si rady s dárkem pro své blízké? Věnujte pod stromeček dárkový poukaz do AFIT centra! K dispozici máme poukazy v libovolné hodnotě nebo na konkrétní službu či permanentku. Stačí vyplnit jednoduchý formulář a my vám poukaz připravíme k osobnímu odběru na naší recepci.

22. 11. 2022

Workshop Jak na nohy

Už tuto sobotu 26. 11. se od 9:00 uskuteční workshop Jak na nohy! Pod vedením zkušeného trenéra Václava Tofla se dozvíte, jak správně provádět a zařadit do svého tréninku dřep, kyčelní ohyb a výpad. Registrovat se můžete zde, na telefonu 608 70 80 99 nebo osobně na recepci AFIT fitness centra. 

10. 11. 2022

Otevírací doba ve státní svátek 17. listopadu

Ve státní svátek 17. 11. bude otevřeno od 14:00 do 21:30. Odpolední skupinové lekce proběhnou dle on-line rozpisu cvičení

7. 11. 2022

Rozpis skupinových lekcí od pondělí 7. 11. 2022

Nedělní lekce Pilates s Janou C. nově již od 16:45. Rezervace na skupinové lekce na čísle recepce 608 70 80 99, on-line přes rezervační systém nebo v AFIT aplikaci.

Nepřehlédněte