DĚLENÁ STRAVA

19. 11. 2020

Propagátoři tohoto způsobu stravování doporučují konzumovat potraviny bohaté na bílkoviny (maso a masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky, sójové boby a výrobky z nich a další) spolu s čerstvým ovocem odděleně od sacharidových potravin. Do sacharidové skupiny řadí obiloviny a výrobky z nich jako je pečivo, těstoviny, krupice, rýže, kroupy aj. Dále také brambory, sušené ovoce, med, sirupy, některé druhy zeleniny a luštěniny. Doporučeno je konzumovat tyto dvě skupiny potravin odděleně v rámci jednotlivých denních chodů, neboť jejich společná konzumace by mohla vést k nedokonalému trávení jednotlivých živin. Mezi tzv. neutrální potraviny, které je možno jíst v kombinaci s jednou z předchozích skupin, patří hlavně tuky (především oleje lisované za studena, margaríny a máslo), dále zakysané mléčné výrobky, tučné sýry nad 50 % obsahu tuku v sušině, ořechy a olejnatá semena a zejména zelenina. Je nutno podotknout, že výběr potravin v jednotlivých skupinách se může lišit dle propagátora a postupným rozvojem tohoto alternativního způsobu stravování.

Co na dělenou stravu říkají výživoví odborníci?

Princip dělené stravy není vědecky podložený. Většina potravin obsahuje jak sacharidy, tak bílkoviny i tuky, a enzymy, které jednotlivé živiny rozkládají jsou v tenkém střevě vyplavovány společně. Nikdy nejde o samostatné trávení. Z výživového hlediska dělená strava nijak závadná, neboť zde nedochází k vyloučení konzumace jednotlivých potravinových skupin úplně, ale doporučuje jen jejich oddělenou konzumaci. Proto při dostatečně pestré stravě může i strava dělená zajistit dostatečné množství všech důležitých živin.

ZDROJE:

DĚLENÁ STRAVA – není dieta ale úprava jídelníčku a celého životního stylu … [online]. [vid. 18. březen 2014]. Dostupné z: http://www.delena-strava.cz/

 

PRUGAR, J. – RAMBOUSKOVÁ, J. – VANČÍKOVÁ, L. Několik poznámek k „dělené stravě“. Výživa a potraviny, 2002, č. 6, str. 171-172. 

 

Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha: ISV, 2008. ISBN 9788086642482. 

 

 


Akce a novinky

13. 3. 2023

Nová posila Afit týmu

Představujeme vám novou členku našeho týmu Vanesu, která v Afit centru působí jako osobní trenérka a nutriční terapeutka. 

1. 3. 2023

Rozpis skupinových lekcí od středy 1. 3. 2023

Cvičení pro maminky s dětmi se vrací do sálu číslo 4. Rezervace na skupinové lekce na čísle recepce 608 70 80 99, on-line přes rezervační systém nebo v AFIT aplikaci.

14. 2. 2023

Foto z Valentýnských speciálů

Přinášíme fotoohlédnutí za uplynulými Valentýnskými speciály H.E.A.T. programu s posilováním, Full Body Workoutu a Jumpingu.

1. 2. 2023

Rozpis skupinových lekcí od středy 1. 2. 2023

Úterní Kruháč v 19:00 nově pod vedením Petry B. Středeční Body forming od 17:15 s Markétou K. a úterní Body forming od 19:15 s Ivonou B. Rezervace na skupinové lekce na čísle recepce 608 70 80 99, on-line přes rezervační systém nebo v AFIT aplikaci.