DĚLENÁ STRAVA

7. 5. 2019

Propagátoři tohoto způsobu stravování doporučují konzumovat potraviny bohaté na bílkoviny (maso a masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky, sójové boby a výrobky z nich a další) spolu s čerstvým ovocem odděleně od sacharidových potravin. Do sacharidové skupiny řadí obiloviny a výrobky z nich jako je pečivo, těstoviny, krupice, rýže, kroupy aj. Dále také brambory, sušené ovoce, med, sirupy, některé druhy zeleniny a luštěniny. Doporučeno je konzumovat tyto dvě skupiny potravin odděleně v rámci jednotlivých denních chodů, neboť jejich společná konzumace by mohla vést k nedokonalému trávení jednotlivých živin. Mezi tzv. neutrální potraviny, které je možno jíst v kombinaci s jednou z předchozích skupin, patří hlavně tuky (především oleje lisované za studena, margaríny a máslo), dále zakysané mléčné výrobky, tučné sýry nad 50 % obsahu tuku v sušině, ořechy a olejnatá semena a zejména zelenina. Je nutno podotknout, že výběr potravin v jednotlivých skupinách se může lišit dle propagátora a postupným rozvojem tohoto alternativního způsobu stravování.

Co na dělenou stravu říkají výživoví odborníci?

Princip dělené stravy není vědecky podložený. Většina potravin obsahuje jak sacharidy, tak bílkoviny i tuky, a enzymy, které jednotlivé živiny rozkládají jsou v tenkém střevě vyplavovány společně. Nikdy nejde o samostatné trávení. Z výživového hlediska dělená strava nijak závadná, neboť zde nedochází k vyloučení konzumace jednotlivých potravinových skupin úplně, ale doporučuje jen jejich oddělenou konzumaci. Proto při dostatečně pestré stravě může i strava dělená zajistit dostatečné množství všech důležitých živin.

ZDROJE:

DĚLENÁ STRAVA – není dieta ale úprava jídelníčku a celého životního stylu … [online]. [vid. 18. březen 2014]. Dostupné z: http://www.delena-strava.cz/

PRUGAR, J. – RAMBOUSKOVÁ, J. – VANČÍKOVÁ, L. Několik poznámek k „dělené stravě“. Výživa a potraviny, 2002, č. 6, str. 171-172. 

Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha: ISV, 2008. ISBN 9788086642482. 


Akce a novinky

2. 7. 2019

Otevírací doba ve státní svátky 5. a 6. července

Během státních svátků 5. a 6. července bude AFIT centrum otevřeno vždy od 14 hodin do 20 hodin. Sálové aktivity proběhnou dle online rozpisu cvičení.

1. 7. 2019

Rozpis lekcí od pondělí 1. července

Letní rozvrh skupinových lekcí je rozmanitější než jak nikdy dříve. Platný od pondělí 1. 7. 2019.

30. 5. 2019

Rozpis lekcí od soboty 1. června

Rozpis skupinových lekcí platný od soboty 1. 6. 2019. Nová lekce H.E.A.T. Programu v úterý od 16 hodin začne od 18. 6. s lektorkou Luckou, která se vrací po mateřské zpět mezi naše skvělé lektory.

1. 5. 2019

Rozpis lekcí od středy 1. května

Rozvrh sálových aktivit platný od 1. 5. 2019, na teplé měsíce jsme zredukovali lekce spinningu, který se od května pojede od pondělka do pátku vždy v 17:20, ranní lekce ve středu 6:30 a v sobotu v 10:00. Středeční Heat s posilováním nově s lektorkou Simčou.