DĚLENÁ STRAVA

19. 11. 2020

Propagátoři tohoto způsobu stravování doporučují konzumovat potraviny bohaté na bílkoviny (maso a masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky, sójové boby a výrobky z nich a další) spolu s čerstvým ovocem odděleně od sacharidových potravin. Do sacharidové skupiny řadí obiloviny a výrobky z nich jako je pečivo, těstoviny, krupice, rýže, kroupy aj. Dále také brambory, sušené ovoce, med, sirupy, některé druhy zeleniny a luštěniny. Doporučeno je konzumovat tyto dvě skupiny potravin odděleně v rámci jednotlivých denních chodů, neboť jejich společná konzumace by mohla vést k nedokonalému trávení jednotlivých živin. Mezi tzv. neutrální potraviny, které je možno jíst v kombinaci s jednou z předchozích skupin, patří hlavně tuky (především oleje lisované za studena, margaríny a máslo), dále zakysané mléčné výrobky, tučné sýry nad 50 % obsahu tuku v sušině, ořechy a olejnatá semena a zejména zelenina. Je nutno podotknout, že výběr potravin v jednotlivých skupinách se může lišit dle propagátora a postupným rozvojem tohoto alternativního způsobu stravování.

Co na dělenou stravu říkají výživoví odborníci?

Princip dělené stravy není vědecky podložený. Většina potravin obsahuje jak sacharidy, tak bílkoviny i tuky, a enzymy, které jednotlivé živiny rozkládají jsou v tenkém střevě vyplavovány společně. Nikdy nejde o samostatné trávení. Z výživového hlediska dělená strava nijak závadná, neboť zde nedochází k vyloučení konzumace jednotlivých potravinových skupin úplně, ale doporučuje jen jejich oddělenou konzumaci. Proto při dostatečně pestré stravě může i strava dělená zajistit dostatečné množství všech důležitých živin.

ZDROJE:

DĚLENÁ STRAVA – není dieta ale úprava jídelníčku a celého životního stylu … [online]. [vid. 18. březen 2014]. Dostupné z: http://www.delena-strava.cz/

 

PRUGAR, J. – RAMBOUSKOVÁ, J. – VANČÍKOVÁ, L. Několik poznámek k „dělené stravě“. Výživa a potraviny, 2002, č. 6, str. 171-172. 

 

Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha: ISV, 2008. ISBN 9788086642482. 

 

 


Akce a novinky

19. 1. 2022

Kurzy SM Systém

Bolí vás záda, máte sedavou práci nebo chcete předejít poruchám velkých kloubů a mít plně funkční tělo zpevněné od středu? SM Systém je právě pro vás!
Od 14. 2. 2022 otevíráme 2 nové kurzy: pondělí 18:15 a čtvrtek 18:15. 
4. 1. 2022

Nové kurzy Pilates

Otevíráme dva nové kurzy Pilates: pro začátečníky a pro mírně pokročilé. Lekce se konají vždy 1x týdně po dobu 12 týdnů. Začínáme 18. a 20. 1. 2022! Více informací naleznete v příspěvku. 

2. 1. 2022

Podmínky vstupu COVID-19 od 22. 11. 2021

Od pondělí 22. 11. dochází ke zpřísnění podmínek vstupu do provozoven služeb včetně fitness center. Více v příspěvku.

1. 1. 2022

Ohlédnutí za silvestrovskými speciály

Konec roku 2021 a závěrečné prodloužené lekce ve všech 4 sálech skupinových aktivit. Přejeme Vám v novém roce 2022 hodně síly, splnění stanovených cílů a hlavně pevné zdraví. Foto v příspěvku.

Nepřehlédněte