DĚLENÁ STRAVA

7. 5. 2019

Propagátoři tohoto způsobu stravování doporučují konzumovat potraviny bohaté na bílkoviny (maso a masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky, sójové boby a výrobky z nich a další) spolu s čerstvým ovocem odděleně od sacharidových potravin. Do sacharidové skupiny řadí obiloviny a výrobky z nich jako je pečivo, těstoviny, krupice, rýže, kroupy aj. Dále také brambory, sušené ovoce, med, sirupy, některé druhy zeleniny a luštěniny. Doporučeno je konzumovat tyto dvě skupiny potravin odděleně v rámci jednotlivých denních chodů, neboť jejich společná konzumace by mohla vést k nedokonalému trávení jednotlivých živin. Mezi tzv. neutrální potraviny, které je možno jíst v kombinaci s jednou z předchozích skupin, patří hlavně tuky (především oleje lisované za studena, margaríny a máslo), dále zakysané mléčné výrobky, tučné sýry nad 50 % obsahu tuku v sušině, ořechy a olejnatá semena a zejména zelenina. Je nutno podotknout, že výběr potravin v jednotlivých skupinách se může lišit dle propagátora a postupným rozvojem tohoto alternativního způsobu stravování.

Co na dělenou stravu říkají výživoví odborníci?

Princip dělené stravy není vědecky podložený. Většina potravin obsahuje jak sacharidy, tak bílkoviny i tuky, a enzymy, které jednotlivé živiny rozkládají jsou v tenkém střevě vyplavovány společně. Nikdy nejde o samostatné trávení. Z výživového hlediska dělená strava nijak závadná, neboť zde nedochází k vyloučení konzumace jednotlivých potravinových skupin úplně, ale doporučuje jen jejich oddělenou konzumaci. Proto při dostatečně pestré stravě může i strava dělená zajistit dostatečné množství všech důležitých živin.

ZDROJE:

DĚLENÁ STRAVA – není dieta ale úprava jídelníčku a celého životního stylu … [online]. [vid. 18. březen 2014]. Dostupné z: http://www.delena-strava.cz/

PRUGAR, J. – RAMBOUSKOVÁ, J. – VANČÍKOVÁ, L. Několik poznámek k „dělené stravě“. Výživa a potraviny, 2002, č. 6, str. 171-172. 

Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha: ISV, 2008. ISBN 9788086642482. 


Akce a novinky

1. 5. 2019

Rozpis lekcí od středy 1. května

Rozvrh sálových aktivit platný od 1. 5. 2019, na teplé měsíce jsme zredukovali lekce spinningu, který se od května pojede od pondělka do pátku vždy v 17:20, ranní lekce ve středu 6:30 a v sobotu v 10:00. Středeční Heat s posilováním nově s lektorkou Simčou.

26. 4. 2019

Otevírací doba ve státní svátky 1. 5. a 8. 5.

Změna otevírací doby během svátků 1. 5. a 8. 5. 2019. Posilovna bude otevřena 14:00 – 20:00, sálové aktivity proběhnou dle online rozpisu lekcí.

15. 4. 2019

Velikonoční AKCE na vstupové permanentky

Od soboty 13.4. do čtvrtka 18.4. jsme pro vás připravili akci na vstupové permanentky. Zakoupením vstupové permanentky získáte 10+1 vstup zdarma, 30% slevu na analýzu složená těla na InBody 230 a prodlouženou platnost permanentky na 5 měsíců.

15. 4. 2019

Velikonoce ZAVŘENO – rekonstrukce

Otevírací doba během Velikonoc, čtvrtek 18. 4. beze změny, pátek 19. 4. až pondělí 22. 4. zavřeno. V AFIT centru proběhne instalace nové klimatizace do posilovny, na kterou se můžete těšit v nadcházejících horkých měsících.