Bílkoviny ve výživě

12. 9. 2018

BÍLKOVINY VE VÝŽIVĚ

Bílkoviny neboli proteiny patří mezi 3 hlavní živiny – sacharidy, tuky a bílkoviny. Bílkoviny jsou životně důležité, v lidském těle zastávají řadu funkcí – kromě stavby a ochrany svalové tkáně se podílí na stavbě orgánů a pojiv, uplatňují se jako enzymy, hormony a protilátky imunitního systému, a slouží jako transportní mechanismy (například pro přenos léčiv).

Veškeré bílkoviny v lidském těle jsou tvořeny z 20 aminokyselin. Aminokyseliny svým vzájemným a různým seskupením dávají vznik mnoha bílkovinám. Typická bílkovina obsahuje až 300 i více aminokyselin. Aminokyseliny, které si tělo nedokáže samo vytvořit se nazývají esenciální (nezbytné). Tyto aminokyseliny musíme přijímat ve stravě. Pro dospělé existuje 8 esenciálních aminokyselin (valin, leucin, isoleucin, tryptofan, threonin, methionin, lysin, fenylalanin). O bílkovinách, které obsahují esenciální aminokyseliny ve správném poměru, říkáme, že mají vysokou biologickou hodnotu. Nachází se především v potravinách živočišného původu – maso a masné výrobky, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky (sýry, jogurty, tvaroh atd.). U živočišných zdrojů bílkovin si dejte pozor na možný vyšší přívod i tuků. Proto raději vybírejte bílkovinné potraviny s nižším obsahem tuků – libové maso, nízkotučné a polotučné mléčné výrobky.

Pokud je množství jedné esenciální aminokyseliny nedostatečné (tzv. limitující aminokyselina), má bílkovina nízkou biologickou hodnotu. Takové bílkoviny se nachází zpravidla v potravinách rostlinného původu – luštěniny (vyjma sóje), obiloviny, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Vhodnou kombinací rostlinných potravin, lze však také docílit zastoupení všech esenciálních aminokyselin (například fazole s rýží, čočková polévka s brambory, hrachová pomazánka s pečivem atd.). 

Potřeba bílkovin záleží na mnoha faktorech, například u dětí, těhotných a sportovců bývá zvýšená. Optimální denní přívod bílkovin je 0,8 g na kg tělesné hmotnosti dle DACH doporučení. Na celkovém energetickém příjmu za den by se měly bílkoviny podílet z 10–15 %. Při hubnutí bývá příjem bílkovin doporučován vyšší.

Závěrem vyvraťme jeden mýtus, který se s bílkovinami pojí, a tím je „Čím víc bílkovin, tím víc svalů.“ Je důležité vědět, že nadměrný příjem bílkovin nevede k většímu ukládání bílkovin ve svalech, a tedy k jejich většímu budování, ale je vyloučeno močí.

Zdroj:

Scientific Opinion on Dietary Reference Values for protein. EFSA Journal [online]. 2012, 10(2), 2557- [cit. 2018-03-05]. DOI: 10.2903/j.efsa.2012.2557. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2012.2557


Akce a novinky

21. 6. 2022

Změna v rozvrhu pondělních lekcí spinningu

Pondělní lekce spinningu budou nově probíhat od 18:00 pod vedením lektora Jaroslava Holánka. Rezervace na čísle recepce 608 70 80 99 nebo on-line přes rezervační systém.

6. 6. 2022

Rozpis skupinových lekcí od pondělí 6. 6. 2022

Nová lekce Jumpingu ve čtvrtek od 19:15 s Radkou J. Čtvrteční H.E.A.T. od 18:00 a 19:00 pod vedením Petry Š. Pilates v pondělí od 18:15 s Janou C. Strong body ve čtvrtek od 17:00 se Simčou J. a TRX ve čtvrtek od 18:00 s Markétou K. Rezervace na čísle recepce 608 70 80 99 nebo on-line přes rezervační systém.

17. 5. 2022

Nové lekce Jumpingu

Již od pondělí 23. 5. 2022 se můžete těšit na zbrusu nové lekce Jumpingu! Místo si můžete rezervovat již nyní přes náš rezervační systém, na telefonu 608 70 80 99 či osobně na recepci. 

16. 5. 2022

Akce 10+1 na vstupové permanentky

Akce 10+1 vstup ZDARMA platí na vstupové permanentky do posilovny, nebo na sálové lekce od 16. 5. do 22. 5. 2022. Permanentky mají prodlouženou platnost 5 měsíců od zakoupení.