Bílkoviny ve výživě

12. 9. 2018

BÍLKOVINY VE VÝŽIVĚ

Bílkoviny neboli proteiny patří mezi 3 hlavní živiny – sacharidy, tuky a bílkoviny. Bílkoviny jsou životně důležité, v lidském těle zastávají řadu funkcí – kromě stavby a ochrany svalové tkáně se podílí na stavbě orgánů a pojiv, uplatňují se jako enzymy, hormony a protilátky imunitního systému, a slouží jako transportní mechanismy (například pro přenos léčiv).

Veškeré bílkoviny v lidském těle jsou tvořeny z 20 aminokyselin. Aminokyseliny svým vzájemným a různým seskupením dávají vznik mnoha bílkovinám. Typická bílkovina obsahuje až 300 i více aminokyselin. Aminokyseliny, které si tělo nedokáže samo vytvořit se nazývají esenciální (nezbytné). Tyto aminokyseliny musíme přijímat ve stravě. Pro dospělé existuje 8 esenciálních aminokyselin (valin, leucin, isoleucin, tryptofan, threonin, methionin, lysin, fenylalanin). O bílkovinách, které obsahují esenciální aminokyseliny ve správném poměru, říkáme, že mají vysokou biologickou hodnotu. Nachází se především v potravinách živočišného původu – maso a masné výrobky, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky (sýry, jogurty, tvaroh atd.). U živočišných zdrojů bílkovin si dejte pozor na možný vyšší přívod i tuků. Proto raději vybírejte bílkovinné potraviny s nižším obsahem tuků – libové maso, nízkotučné a polotučné mléčné výrobky.

Pokud je množství jedné esenciální aminokyseliny nedostatečné (tzv. limitující aminokyselina), má bílkovina nízkou biologickou hodnotu. Takové bílkoviny se nachází zpravidla v potravinách rostlinného původu – luštěniny (vyjma sóje), obiloviny, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Vhodnou kombinací rostlinných potravin, lze však také docílit zastoupení všech esenciálních aminokyselin (například fazole s rýží, čočková polévka s brambory, hrachová pomazánka s pečivem atd.). 

Potřeba bílkovin záleží na mnoha faktorech, například u dětí, těhotných a sportovců bývá zvýšená. Optimální denní přívod bílkovin je 0,8 g na kg tělesné hmotnosti dle DACH doporučení. Na celkovém energetickém příjmu za den by se měly bílkoviny podílet z 10–15 %. Při hubnutí bývá příjem bílkovin doporučován vyšší.

Závěrem vyvraťme jeden mýtus, který se s bílkovinami pojí, a tím je „Čím víc bílkovin, tím víc svalů.“ Je důležité vědět, že nadměrný příjem bílkovin nevede k většímu ukládání bílkovin ve svalech, a tedy k jejich většímu budování, ale je vyloučeno močí.

Zdroj:

Scientific Opinion on Dietary Reference Values for protein. EFSA Journal [online]. 2012, 10(2), 2557- [cit. 2018-03-05]. DOI: 10.2903/j.efsa.2012.2557. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2012.2557


Akce a novinky

22. 9. 2023

Otevírací doba ve státní svátek 28. září 2023

Ve státní svátek 28. 9. 2023 bude otevřeno od 14:00 do 21:30. Odpolední skupinové lekce proběhnou dle on-line rozpisu cvičení

17. 9. 2023

Akce na vstupové permanentky

Akce 10+1 vstup ZDARMA platí na vstupové permanentky do posilovny nebo na sálové lekce od 18. 9. do 24. 9. 2023.

8. 9. 2023

Nové vybavení posilovny

Rozšířili jsme vybavení posilovny o nové powerbandy a kettlebelly, které vám pomůžou zefektivnit váš trénink. Kettlebelly a další pomůcky najdete u nás ve funkční zóně. 

4. 9. 2023

Spolupráce s Tasty Box

Začátek školního roku nám přinesl novou spolupráci v oblasti zdravého stravování. Firma Tasty Box nám bude pravidelně dodávat jejich zdravé výrobky, které budou k dostání ve vitríně na recepci AFIT centra nebo přes webové stránky Tasty Boxu. Těšit se můžete na různé druhy salátů, obědové či celodenní Low Carb menu. 

Nepřehlédněte