Sacharidy ve výživě

25. 9. 2018

Sacharidy, makroživina, která je nejdůležitějším zdrojem energie pro lidské tělo. Jsou základem zdravé a vyvážené stravy. Podílejí se na regulaci tělesné hmotnosti, zvláště když je součástí životního stylu jedince také pohybová aktivita. Jsou nezbytné pro správnou činnost střev a jsou důležitým energetickým palivem nejen pro svaly ale také pro mozek. Množství 130 g sacharidů denně by mělo být dostatečné pro pokrytí potřeb mozku u dětí (> 1 rok) i dospělých.

Podíl sacharidů na celkovém energetickém příjmu je nejvíce proměnlivý, závisí na celkovém množství tuků a bílkovin přijatých ve stravě. Optimální výživa by však měla obsahovat 45 až 60 % energie ze sacharidů pro všechny straší > 1 rok.

Sacharidy dělíme podle počtu cukerných jednotek na jednoduché a komplexní. Jednoduché sacharidy, složené z 1 až 2 cukerných jednotek, se vyznačují sladkou chutí, proto je také označujeme jako cukry. Tyto sacharidy slouží jako rychlý zdroj energie. Jsou velmi rychle vstřebávány, což vede k rychlému nárůstů hladině cukru v krvi (glykemie). Tento prudký nárůst glykemie bývá následován jejím taktéž prudkým poklesem, který vnímáme jako pocit hladu a slabosti. Zástupci jednoduchých sacharidů jsou řepný cukr sacharóza, dále pak hroznový cukr glukóza a ovocný cukr fruktóza, který najdeme v ovoci, ovocných džusech a medu. Jednoduché sacharidy ale také najdeme v mléku a mléčných výrobcích ve formě cukru laktóza, a dokonce v pivu ve formě cukru maltóza.

Komplexní sacharidy jsou tvořeny dlouhým řetězcem cukerných jednotek, což má za následek delší trávení a postupné uvolňování energie do krevního oběhu. Polysacharidy zabraňují výkyvům glykemie. Hladinu krevního cukru zvyšují postupně, čímž navozují dlouhodobější pocit sytosti.

Mezi komplexní sacharidy patří oligosacharidy, složené ze 3 až 9 cukerných jednotek a polysacharidy složené z více než 10 cukerných jednotek. Oligosacharidy najdeme především v luštěninách, tedy čočce, fazolích, hrachu, cizrně, sóji atd. Polysacharidy neboli škroby zase v bramborách, rýži, těstovinách, bulguru, kuskusu, ovesných vločkách, kukuřičných vločkách, kroupách, pohance, mouce, pečivu, knäckebrotech atd. Komplexní sacharidy jsou tou přílohou na našem talíři, kterou si vybíráme k masu, mažeme si na ně pomazánku, pokládáme šunku nebo je zakusujeme k míchaným vejcím.

Mezi sacharidy řadíme také vlákninu, ale o té až příště.

 

ZDROJE:

Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal [online]. 2010, 8(3), – [cit. 2018-03-19]. DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1462. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2010.1462

 

 


Akce a novinky

7. 2. 2025

Nový kurz SM Systému

Od 7. února 2025 se můžete registrovat na nové pondělní kurz SM Systému, který začíná 3. března.

1. 2. 2025

Aktuální rozvrh lekcí na únor

Rozpis lekcí platný od 1.února 

27. 1. 2025

Neustále se posouváme vpřed!

V AFITu nepřestáváme růst!

8. 1. 2025

Terka Auermüllerová je zpět!

Terka Auermüllerová se vrací ze Švédska přímo na AFIT!