3 pilíře správné výživy

27. 6. 2018

3 PILÍŘE SPRÁVNÉ VÝŽIVY

ANEB I NA SPRÁVNOU VÝŽIVU JE TŘEBA SELSKÝ ROZUM

Správná výživa není charakterizovaná jen dostatečným energetickým příjmem a respektováním zásad zdravé stravy, ale také vhodnými stravovacími návyky. Správné stravovací návyky jsou postaveny na třech pilířích, jimiž jsou pestrost, přiměřenost a pravidelnost.

PESTROST

Strava, kterou tělu dodáváme by měla obsahovat všechny živiny, ať už se jedná o makro- nebo mikroživiny – vitaminy, minerální látky, stopové prvky či vlákninu. Jelikož neexistuje potravina, která by toto všechno obsahovala, měl by být jídelníček každého z nás co nejpestřejší, neboť jen tak lze zajistit, že tělo dostane vše, co potřebuje. 

PŘIMĚŘENOST

Je třeba vyvrátit jeden mýtus, a tím je členění potravin na zdravé a nezdravé.

Nebo je snad čokoláda obsahující 90 % kakaa prodávaná v obchodech s názvem Zdravá výživa je zdravější než 90% čokoláda prodávaná v supermarketech? Je snad vhodné sníst balíček oříšků na posezení, protože obsahují zdravé tuky, jež mají příznivé účinky na krevní oběh? A ublíží snad našemu zdraví bílé pečivo k snídani namísto celozrnného? – Ne, ne a zase ne…

Z hlediska výživových hodnot neexistují zdravé a nezdravé potraviny, existují pouze zdravá a nezdravá množství potravin. Také platí, že nejen porce, ale i frekvence zařazování určitých potravin do jídelníčku je v této problematice stěžejní. Jinak řečeno, sníst jednou za čas v rámci celodenní vyvážené stravy luštěniny s kvalitní klobásou nebo dortík ke kávě s přáteli, neohrozí naše zdraví o nic víc než pravidelná konzumace většího množství ořechů snědených při večerním sledování televize.

PRAVIDELNOST

Ideální je, jíst v pravidelných intervalech po 2,5 – 3 hodinách. Nevynechávat snídani, ale zařazovat ji do svého režimu nejpozději 1 až 1,5 hod od probuzení. Poslední jídlo dne by zase mělo přijít nejpozději 3 hodiny před spaním.

Důležité je rozdělit svůj denní doporučený energetický příjem do takového počtu porcí, jež hodláte za den sníst (nedoporučuji jíst méně než 3x denně). Pokud budete jíst méně, než vaše tělo potřebuje, nebudete mít dostatek energie během dne. Nedostatek energie prohlubuje pocit únavy, zhoršuje schopnost koncentrace a soustředění se a navozuje častější a výraznější pocity hladu, které vedou k příjmu daleko většího množství jídla, než obyčejně sníte.

Mgr. Pavlína Kosečková – Nutriční terapeutka AFIT fitness centra / MSc Dietitian


Akce a novinky

18. 4. 2024

Otevírací doba ve státní svátky 1. a 8. května

Ve státní svátky 1. a 8. května bude AFIT centrum otevřené od 14:00 do 21:30. Sálové lekce proběhnou dle on-line rozpisu cvičení.

6. 4. 2024

Poslední místo na kurzu SM Systém v pondělí od 19:15 i v úterý v 17:15

Poslední místo na kurzu SM Systému, který startuje v pondělí 8. dubna a v úterý 9. dubna . Více informací naleznete zde.

6. 4. 2024

Rozpis skupinových lekcí v dubnu 2024

V dubnu 2024 nastávají v AFIT centru drobné změny v rozvrhu skupinových lekcí. Veškeré změny naleznete zde. Rezervace lze provést přes on-line rezervační systém, v AFIT aplikaci nebo na čísle recepce 608 70 80 99.

6. 4. 2024

Nová lekce v pondělí 19:00 – 19.55 FULL BODY DECK

Od pondělí 8. dubna od 19:00 – 19:55 představíme novou lekci v sále 3 FULL BODY DECK pod vedením Simči J.