Blog

Cukr, sirupy, med. Je v nich rozdíl?

1. 9. 2021

Čím sladit? Obyčejným cukrem, nebo je ten třtinový lepší volba? A co javorový sirup? Pojďme si v tom udělat jasno!

Jak se orientovat v mléčných výrobcích?

19. 7. 2021

Mléčné výrobky jsou pestrá a výživná skupina potravin, ne každý však ví, které z nich jsou ty nejlepší. Přečtěte si článek, pokud stále tápete, které jogurty nebo sýry vybírat!

OVOCE

15. 6. 2021

Ovoce - jíst či nejíst, a proč vlastně? Nebo ještě lepší otázka: Kolik vlastně?

Vláknina ve výživě I.část

21. 5. 2021

Ačkoli se podílí na energetickém příjmu jen minoritně, její konzumace je důležitá, proč?

S BEZLEPKOVOU DIETOU ZA LEPŠÍ POSTAVOU?

16. 4. 2021

"Vyhýbejte se pečivu, a zhubnete. Nakupujte bezlepkové výrobky, a zhubnete…" a mnohé další rady a doporučení můžete číst na internetu, v časopisech nebo poslouchat od dietních maniaček. Jaká je pravda?

VITAMIN D – DAR OD SLUNCE

12. 2. 2021

Vitamin D patří do skupiny vitaminů, které jsou rozpustné v tucích. Zvyšuje vstřebávání vápníku ve střevě, který je důležitý pro stavu kostí a zubů, ale také podporuje správnou funkci imunitního systému a svalů.

VÝŽIVA A ZUBNÍ KAZ

14. 12. 2020

Nadměrná konzumace cukru bývá spojována se zvýšeným rizikem vzniku nadváhy a obezity. Na co se však zapomíná, je jeho významný kazotvorný efekt.

DĚLENÁ STRAVA

19. 11. 2020

Zázračný návod ke štíhlému tělu a lepšímu trávení? Dělená strava, aneb jíst potraviny bohaté na bílkoviny odděleně od potravin bohatých na sacharidy. Společná konzumace dle zastánců tohoto způsobu stravování totiž může vést k nedokonalému trávení jednotlivých živin, což může dokonce zvyšovat riziko některých onemocnění… Je to pravda?

JAK JE TO S PEČIVEM

13. 10. 2020

Je proteinové pečivo dietní a bílé pečivo jed?

JAK SI PŘIPRAVIT VYVÁŽENÝ ZELENINOVÝ SALÁT

1. 10. 2020

Pouze zelenina na oběd či večeři nestačí. Ale vyvážený zeleninový salát už by mohl! Jak na to?

JAK SI PŘIPRAVIT CEREÁLNÍ KAŠI

16. 9. 2020

Kupované, již předpřipravené kaše mohou často obsahovat zbytečně moc cukru (především cukru přidaného) a aditivních látek. Zkuste si kaši připravit na vlastní pěst, ať víte, co jíte.

VÝZNAM PITNÉHO REŽIMU

26. 8. 2020

Voda je důležitá pro správnou funkci organismu, všechny tělní procesy jsou na ní závislé - představuje rozpouštědlo pro živiny, zajišťuje transport živin a jiných látek po těle, podílí se na termoregulaci organismu a tak dále a tak dále. Voda je pro lidské tělo skutečně důležitá. vždyť 50 až 60 % nás je tvořeno vodou.

JAK SI PŘIPRAVIT SMOOTHIE

10. 8. 2020

Smoothie může být vhodnou dopolední i odpolední svačinkou, a nejen to, dokonce i potréninkovým jídlem. Důležité ale je, z něj neudělat energetickou bombu plnou cukrů, nýbrž nutričně vyvážený koktejl bohatý nejen na ovoce, ale i zeleninu a bílkoviny.

MÝTY VE VÝŽIVĚ

16. 7. 2020

Stále se v poradně setkávám s tvrzeními a dotazy, o kterých jsem si již dávno myslela, že byly uvedeny na pravou míru. Jak je to tedy s vejci a cholesterolem? Může se jíst ovoce i v odpoledních hodinách, aniž hrozil nárůst nechtěných kilogramů? A kdy jíst poslední jídlo dne?

VÝŽIVA SPORTOVCE

15. 6. 2020

Kvalitní strava a její pečlivé rozvržení v souvislosti s pohybovou aktivitou umožňuje nejen kvalitní trénink, ale také maximalizuje a rozvíjí výkonnost sportovce.

SŮL VE VÝŽIVĚ

12. 5. 2020

Sůl je potřebná pro řadu životních funkcí. Její nadměrný příjem však škodí zdraví.

CHOLESTEROL

13. 4. 2020

Příliš vysoká hladina cholesterolu v krvi je hlavním rizikovým faktorem srdečně cévních onemocnění. Které potraviny přispívají k vysoké hladině cholesterolu? A jsou vejce opravdu na vině?

TUKY VE VÝŽIVĚ

26. 3. 2020

Součást tělesných buněk a hormonů, ochranná a tepelná izolace tělesných orgánů, tělesná zásoba energie, přenos některých vitaminů a mnohé další životně důležité funkce zastávají právě TUKY.

OBEJDOU SE (NE)SPORTOVCI BEZ SUPLEMENTACE?

3. 3. 2020

Doplňky stravy mnohdy hrají důležitou roli ve výživě sportovců, především těch profesionálních. Bohužel moderním trendem se stává, že jejich užívání se čím dál víc vyskytuje i mezi sportovci rekreačními, ba dokonce nesportovci. 

Sacharidy ve výživě

25. 9. 2018

Sacharidy, makroživina, která je nejdůležitějším zdrojem energie pro lidské tělo. Jsou základem zdravé a vyvážené stravy.