Cukr, sirupy, med. Je v nich rozdíl?
1. 9. 2021
Čím sladit? Obyčejným cukrem, nebo je ten třtinový lepší volba? A co javorový sirup? Pojďme si v tom udělat jasno!1. 9. 2021
Čím sladit? Obyčejným cukrem, nebo je ten třtinový lepší volba? A co javorový sirup? Pojďme si v tom udělat jasno!19. 7. 2021
Mléčné výrobky jsou pestrá a výživná skupina potravin, ne každý však ví, které z nich jsou ty nejlepší. Přečtěte si článek, pokud stále tápete, které jogurty nebo sýry vybírat!15. 6. 2021
Ovoce - jíst či nejíst, a proč vlastně? Nebo ještě lepší otázka: Kolik vlastně?21. 5. 2021
Ačkoli se podílí na energetickém příjmu jen minoritně, její konzumace je důležitá, proč?16. 4. 2021
"Vyhýbejte se pečivu, a zhubnete. Nakupujte bezlepkové výrobky, a zhubnete…" a mnohé další rady a doporučení můžete číst na internetu, v časopisech nebo poslouchat od dietních maniaček. Jaká je pravda?12. 2. 2021
Vitamin D patří do skupiny vitaminů, které jsou rozpustné v tucích. Zvyšuje vstřebávání vápníku ve střevě, který je důležitý pro stavu kostí a zubů, ale také podporuje správnou funkci imunitního systému a svalů.14. 12. 2020
Nadměrná konzumace cukru bývá spojována se zvýšeným rizikem vzniku nadváhy a obezity. Na co se však zapomíná, je jeho významný kazotvorný efekt.19. 11. 2020
Zázračný návod ke štíhlému tělu a lepšímu trávení? Dělená strava, aneb jíst potraviny bohaté na bílkoviny odděleně od potravin bohatých na sacharidy. Společná konzumace dle zastánců tohoto způsobu stravování totiž může vést k nedokonalému trávení jednotlivých živin, což může dokonce zvyšovat riziko některých onemocnění… Je to pravda?13. 10. 2020
Je proteinové pečivo dietní a bílé pečivo jed?1. 10. 2020
Pouze zelenina na oběd či večeři nestačí. Ale vyvážený zeleninový salát už by mohl! Jak na to?16. 9. 2020
Kupované, již předpřipravené kaše mohou často obsahovat zbytečně moc cukru (především cukru přidaného) a aditivních látek. Zkuste si kaši připravit na vlastní pěst, ať víte, co jíte.26. 8. 2020
Voda je důležitá pro správnou funkci organismu, všechny tělní procesy jsou na ní závislé - představuje rozpouštědlo pro živiny, zajišťuje transport živin a jiných látek po těle, podílí se na termoregulaci organismu a tak dále a tak dále. Voda je pro lidské tělo skutečně důležitá. vždyť 50 až 60 % nás je tvořeno vodou.10. 8. 2020
Smoothie může být vhodnou dopolední i odpolední svačinkou, a nejen to, dokonce i potréninkovým jídlem. Důležité ale je, z něj neudělat energetickou bombu plnou cukrů, nýbrž nutričně vyvážený koktejl bohatý nejen na ovoce, ale i zeleninu a bílkoviny.16. 7. 2020
Stále se v poradně setkávám s tvrzeními a dotazy, o kterých jsem si již dávno myslela, že byly uvedeny na pravou míru. Jak je to tedy s vejci a cholesterolem? Může se jíst ovoce i v odpoledních hodinách, aniž hrozil nárůst nechtěných kilogramů? A kdy jíst poslední jídlo dne?15. 6. 2020
Kvalitní strava a její pečlivé rozvržení v souvislosti s pohybovou aktivitou umožňuje nejen kvalitní trénink, ale také maximalizuje a rozvíjí výkonnost sportovce.12. 5. 2020
Sůl je potřebná pro řadu životních funkcí. Její nadměrný příjem však škodí zdraví.13. 4. 2020
Příliš vysoká hladina cholesterolu v krvi je hlavním rizikovým faktorem srdečně cévních onemocnění. Které potraviny přispívají k vysoké hladině cholesterolu? A jsou vejce opravdu na vině?26. 3. 2020
Součást tělesných buněk a hormonů, ochranná a tepelná izolace tělesných orgánů, tělesná zásoba energie, přenos některých vitaminů a mnohé další životně důležité funkce zastávají právě TUKY.3. 3. 2020
Doplňky stravy mnohdy hrají důležitou roli ve výživě sportovců, především těch profesionálních. Bohužel moderním trendem se stává, že jejich užívání se čím dál víc vyskytuje i mezi sportovci rekreačními, ba dokonce nesportovci.25. 9. 2018
Sacharidy, makroživina, která je nejdůležitějším zdrojem energie pro lidské tělo. Jsou základem zdravé a vyvážené stravy.