VÝŽIVA SPORTOVCE

15. 6. 2020

Výživa představuje jeden z rozhodujících faktorů, které ovlivňují výkonnost sportovce. Jejím účelem je zajistit dostatek energie pro výkon, oddálit nebo zabránit únavě během něj, a zajistit dostatečnou regeneraci organismu, která je pro umožnění další pohybové aktivity třeba.

Vzhledem k vysokému energetickému výdeji, který tělo vynakládá během pohybové aktivity, se jídelníček sportovce od nesportujícího jedince liší především v jeho vyšší energetické hodnotě. Jednoduše řečeno, sportovec si může dovolit sníst daleko více než nesportovec. Zároveň je důležité, že chce-li rozvíjet svou výkonnost, musí dbát na správné rozložení jídel během dne, respektive na správné načasování příjmu jednotlivých živin k plánované pohybové aktivitě. Například před tréninkem je vhodné upřednostnit spíše sacharidy, které dodají energii, na úkor bílkovin, které je mnohem lepší sníst spíše po tréninku na podporu regenerace. Kvalitní strava a její pečlivé rozvržení v souvislosti s pohybovou aktivitou umožňuje nejen kvalitní trénink, ale také maximalizuje a rozvíjí výkonnost sportovce.

V závislosti na typu pohybové aktivity, se také liší zásady stravování sportovců. Tělo silového sportovce má jiné nároky než tělo vytrvalce. Jestliže ve výživě silových sportovců se dává přednost bílkovinám nad sacharidy a tuky, u vytrvalostních sportovců je tomu přesně naopak.

Z pohledu sportovní výživy je také nutné rozlišovat mezi těmi, kdo sportují pro radost, a profesionály. Rekreační sportovci nepotřebují specificky sestavenou výživu, neboť nevystavují svůj organismus opakovanému nadměrnému zatížení, vyžadujícím delší než 24hod regeneraci. Měli by se však řídit zásadami správného stravování, jejichž dodržováním sníží riziko zranění a jiných zdravotních problémů, které v souvislosti s pohybovou aktivitou mohou vznikat.

 


Akce a novinky

29. 4. 2024

Nová lekce Jumpingu v pondělí v 15:15 – 16:10 pod vedením nové energické lektorky Katky M.

Od pondělí 6. května od 15:15 – 16:10 představíme novou lekci v sále 4 Jupmingu pod vedením Katky M.

18. 4. 2024

Otevírací doba ve státní svátky 1. a 8. května

Ve státní svátky 1. a 8. května bude AFIT centrum otevřené od 14:00 do 21:30. Sálové lekce proběhnou dle on-line rozpisu cvičení.

6. 4. 2024

Poslední místo na kurzu SM Systém v pondělí od 19:15 i v úterý v 17:15

Poslední místo na kurzu SM Systému, který startuje v pondělí 8. dubna a v úterý 9. dubna . Více informací naleznete zde.

6. 4. 2024

Rozpis skupinových lekcí v dubnu 2024

V dubnu 2024 nastávají v AFIT centru drobné změny v rozvrhu skupinových lekcí. Veškeré změny naleznete zde. Rezervace lze provést přes on-line rezervační systém, v AFIT aplikaci nebo na čísle recepce 608 70 80 99.